Index Vakbarát Hírportál

Energiahivatal: Magyarország határidő előtt betárazta az EU előírta gázmennyiséget

2022. augusztus 30., kedd 11:14

Az uniós gáztárolási rendelet előírja, hogy november 1-jéig Magyarországnak az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia. A hazai gáztározókban már augusztus végén több volt a földgáz, mint amit megkövetel Brüsszel.

A hazai gáztárolókban már augusztus 25-én több földgáz volt, mint az uniós előírás – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

Az Európai Unió gáztárolási rendelete augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó földgázmennyiségeket. A rendeletben meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig 3,65 milliárd köbmétert kell kötelezően betárolnia.

A MEKH adatai szerint augusztus 25-ig az öt magyarországi gáztárolóba 3,88 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami 226,7 millió köbméterrel több az unió által november 1-jére előírt mennyiségnél. Az eddig betárolt mennyiség az elmúlt ötéves átlagfogyasztás 37,17 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 98 százaléka.

A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország európai uniós összehasonlításban a negyedik legjobb. Az összkapacitást tekintve a magyar tárolók töltöttségi szintje 61,31 százalékos – tette közzé a MEKH.

Rovatok