Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a terv, nem lesz gázárstop az Unióban

2022. szeptember 13., kedd 19:00

A Guardian hozzájutott ahhoz a tervezethez, amelyet az Európai Bizottság hozott létre az energiaválság kezelésére. A lap szerint ennek fényében úgy fest, hogy az Unió nem fogja korlátozni sem az orosz gáz, sem pedig semmilyen más importált gáz árát.

A gáz árának korlátozásáról már több alkalommal is írtunk a múlt héten. Az akkor is felmerült, hogy nem sok esély az orosz gáz árának maximálására, mivel egy ilyen intézkedést mind a 27 uniós tagállamnak támogatnia kellene. Arra azonban még volt esély, hogy általánosan a gáz árát korlátozzák az Unióban, mivel ahhoz a lépéshez csak minősített többség kellene, minimum 15 tagállam támogatásával.

A Guardian most az általuk megszerzett dokumentumok alapján azt írja, hogy az Európai Bizottság lényegében  „visszavonulót fújt” a kérdésben, és most már az sincs terítéken, hogy általánosságban az importált gáz árát korlátoznák. Ehelyett a mostani tervezetben egy másik kérdésre helyezték a hangsúlyt:

arra, hogy miként tudnák megadóztatni az energiacégeket a magas energiaárak miatta extraprofitjuk után.

A tervezetből az derült ki, hogy egyrészt egy különadót szabnának ki az olajcégek számára, másrészt pedig – egy másik rendelkezéssel – az elektromos áramot szénfelhasználás nélkül termelő vállalkozásoknak maximálnák a profitját. Ezekről a javaslatokról az Európai Bizottság elnöke már a múlt héten is beszélt ötpontos tervében.

A The Guardian szerint a terv részleteit szerdán ismertetheti Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátették: addig a tervezet szövege még változhat is, de az valószínűtlennek tűnik, hogy megpróbálkoznának az importált gáz árának korlátozásával.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok