Index Vakbarát Hírportál

Románia nem fél a téltől

2022. október 14., péntek 12:08

A román kormány bejelentette, hogy a gáztározók töltöttségi szintje pénteken meghaladta a kilencven százalékot, így bármilyen legyen is a téli időjárás, az ország gázellátása biztosítva van.

Nicolae Ciuca kormányfő a Facebookon közölte: Románia 3,07 milliárd köbméter gáztárolási kapacitással rendelkezik, és eddig 2,774 milliárd köbmétert raktározott el télre.

A tározók töltöttségi szintje magasabb, mint tavaly ősszel volt.

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy Romániában egy átlagos téli napon 55 millió köbméter gáz fogy el, melynek csaknem fele hazai termelésből származik. A fennmaradó részt kell a tározókból pótolni. A készletek tehát mind a lakosság, mind a gazdaság, mind pedig a vállalkozók igényeit ki tudják elégíteni – adta hírül az MTI.

„Azt kértem a felelős intézményektől, hogy fokozott ütemben folytassák a tározók feltöltését, és nagy odafigyeléssel gazdálkodjanak a szükséges mennyiségekkel, hogy sikeresen túljussunk ezen a télen” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: a kormány a gázárlimittel és a szükséges gázmennyiség biztosításával is szolgálja az állampolgárok és a gazdaság érdekeit.

Mint arról korábban beszámoltunk, az európai gáztározók már majdnem elérték a maximális töltöttségi szintet, összesen több mint 90 százalékban megteltek.

Rovatok