Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj a briteknél, ezt már egy hitelminősítő is kijelentette

2022. október 22., szombat 09:39

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia hosszú távú, Aa3 szintű államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit szuverén kötelezettségek besorolását.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette: a gyengülő növekedési kilátások és a magas infláció környezetében kiszámíthatatlanabbá vált a brit kormány szakpolitikai döntéshozatala – adta hírül az MTI.

A hitelminősítő az indokok között említette azt a véleményét is, hogy kockázatok terhelik a brit közfinanszírozás adósságtűrő kapacitásait a valószínűleg még tovább emelkedő hitelfinanszírozási igény miatt. 

Belebukott egy miniszterelnök is

A Moody's a dokumentumban felidézi az azóta menesztett brit pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng által szeptember 23-án előterjesztett hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot, amelyet a csomagterv ismertetése utáni példátlan piaci felfordulás miatt nem sokkal később vissza kellett vonni. 

Az ügybe belebukott Liz Truss brit miniszterelnök is, és a pénzügyi zűrzavar miatt a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója ellene fordult.

A Moody's pénteki elemzése szerint ez az eseménysorozat is az államháztartást érintő szakpolitikai döntéshozatal már évek óta gyengülő kiszámíthatóságának újabb megnyilvánulása.

Az előrejelzés szerint ebben a helyzetben a brit hazai össztermék (GDP) reálnövekedése tovább gyengül a következő negyedévekben, és a 2023–2024-es időszakban mindössze 0,3 százalék lesz éves átlagban.

Továbbá a hitelminősítő várakozása szerint a brit gazdaság növekedési üteme 2026 előtt nem tér vissza a 1,5 százalékos potenciális ütemre.

A gyenge növekedési kilátások és a Moody's által vártnál valószínűsíthetően nagyobb államháztartási hiány a következő években folyamatosan 100 százalék felett tartja a GDP-arányos államháztartási hiányt, és ugyanezek a tényezők növelik az adósságpályát terhelő kockázatokat is

– áll a hitelminősítő elemzésében, amiben azzal számol, hogy a következő hat hónapban 11 százalékhoz közeli szinten tetőzik az éves összevetésű brit infláció.

Az elmúlt napokban a másik két globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról a brit államadós-osztályzatok kilátását, jórészt hasonló indokok miatt.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok