Index Vakbarát Hírportál

Csúfos kudarc! Így bukott meg 45 nap alatt a brit kormányfő

2022. október 20., csütörtök 16:07

Az elmúlt napok brit belpolitikai káosza után nem volt váratlan a kormányfő lemondása.

Különösebben nem lepődtek meg a brit elemzők, amikor ma délután, 2022. október 20-án kora délután Liz Truss bejelentette lemondását. Ő volt a legrövidebb ideig – 45 napig – hivatalban lévő miniszterelnök. Az utána következő George Canning, aki mindössze 119 napig volt kormányfő, mielőtt 1827-ben elhunyt.

Truss lemondását Londonban, a Downing Street 10. előtt jelentette be.

Távozási szándékát jelezte III. Károly királynak és a konzervatív párt utódlásért felelős csoportjának is. Amíg a következő miniszterelnököt ki nem választják, ügyvezetőként hivatalában marad.

A bajok már szeptemberben kezdődtek

2022. szeptember 5-én választották meg a Konzervatív Párt élére Liz Trusst. A kormányalakítás után, szeptember 23-án pénzügyminisztere, Kwasi Kvarteng bejelentett egy 45 milliárd fontos, fedezet nélküli adócsökkentési programot, amelynek része volt egy példátlan mértékű támogatás is az energiaszámlákra. A pénzügyminiszter azonban azt nem mondta el, hogyan fedezi ezeket.

Az Institute of Fiscal Studies agytröszt azonnal figyelmeztetett, és jelezte, miszerint a stratégiához 62 milliárd font (harmincezer milliárd forint) kiadáscsökkentésre vagy adóemelésre lesz szükség, így az államadósság növekedése megállhat, ami a több mint egy évtizede tartó feszes kormányzati kiadások után ijesztő vállalkozás.

A javaslattal nagyon sok konzervatív képviselőt haragított magára, akik tárgyalásokat kezdtek az ellenzéki Munkáspárttal, hogy miként akadályozhatnák meg a miniszterelnök terveit. Egyes képviselők Truss teljesítményét már szeptember végén annyira rossznak, a költségvetést pedig annyira katasztrofálisnak tartották, hogy el akarták távolítani posztjáról.

Rossz döntés után bukás

A miniköltségvetés, amelyet a pénzügyminiszter bejelentett, rosszul sült el, és évtizedek óta nem látott felfordulást okozott a pénzpiacokon. Gyakorlatilag megingott a nemzetközi bizalom a brit gazdaságban. Azonnal komoly esésnek indult a font, történelmi mélypontra süllyedt a dollárral szemben.

A tervezett lépés FELHAJTOTTA A HITELFELVÉTELI KÖLTSÉGEKET ÉS A JELZÁLOGKAMATOKAT, ÉS ARRA KÉNYSZERÍTETTE A BANK OF ENGLANDET, HOGY BEAVATKOZZON, ÉS HOSSZÚ LEJÁRATÚ ÁLLAMKÖTVÉNYEKET VÁSÁROLJON.

Végül a piacok megnyugtatására és a bizalom visszaszerzése érdekében Truss 38 nappal a kinevezése után menesztette pénzügyminiszterét, és helyére Jeremy Huntot nevezte ki. Hunt korábban a Konzervatív Párt elnöki tisztségéért is jelöltette magát, amikor Truss lett a megmérettetés nyertese. Hunt nem sokkal később visszavonta elődje társaságiadó-csökkentési javaslatát.

Túl gyorsan, túl messzire

Ezzel együtt Liz Truss még a héten is azt hangoztatta, hogy csak átmenetileg vonták vissza a miniköltségvetést, ezeket más módon, de valóra kell váltani. Elismerte ugyanakkor, hogy a kormány „túl gyorsan akart túl messzire menni”, és elnézést kért „az eközben elkövetett hibákért.

Két napja az eljárási szabályok megsértése miatt lemondott a belügyminiszter is. A kormányfőnek küldött levelében azt írta, hogy személyes e-mail-szerveréről küldött át egy hivatalos dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, ezzel megsértette az eljárási szabályokat. Helyét a közlekedési miniszter vette át.

Jól bizonyítja a brit kormányzó párton belüli hangulatot egy név nélkül nyilatkozó tory képviselő, aki azt mondta, hogy

Ez a kormány már akkor halott volt, amikor megalakult.

Mindenesetre a brit konzervatívok nehéz helyzetbe kerültek, ha azt kell bizonyítaniuk, hogy valóban kormányzóképesek. Most ugyanis éppen a negyedik konzervatív miniszterelnököt kell megválasztaniuk – négy éven belül.

(Borítókép: Liz Truss férjével, Hugh O’Learyvel 2022. szeptember 6-án. Fotó: Adrian Dennis / AFP)

Rovatok