Index Vakbarát Hírportál

Teljes a káosz, még idén leválthatják a brit miniszterelnököt

2022. október 16., vasárnap 07:29

Liz Trussnak hat hét alatt sikerült feldühítenie pártja minden szárnyát. A legtöbben most már egyetértenek abban, hogy a következő választásokon nem indulhat.

Nagy-Britannia új miniszterelnöke, aki adócsökkentési ígéretekkel és a „növekedés, növekedés, növekedés” jelszavával nyerte meg a posztért folyó versenyt, péntekre a tory jobboldal támogatóit arra késztette, hogy dühös WhatsApp-üzeneteket küldjenek, amelyekben a társasági adóval kapcsolatos legutóbbi fordulatát sérelmezték, miközben a tervezett költségvetés több eleme is összeomlott − írta meg a Politico

Sohasem tapasztaltam még ilyen forrongó légkört, mint most

− mondta egy veterán tory képviselő, aki Trusst támogatta a versenyben.

Egy másik képviselő, aki szintén őt támogatta, azt mondta:

A végét járja. Jövő héten már nem lesz a posztján.

A konzervatív képviselők komolyan elkezdték keresni, hogy milyen mechanizmussal válthatnák le Trusst, valamint a jelölteket, akik átvehetnék a helyét. Bár a párt szabályai a pártelnök és a miniszterelnök leváltását bonyolulttá teszik, a szabályokat meg lehet változtatni, és Truss eltávolításának kérdése valószínűleg már nem az, hogy megtörténik-e, hanem az, hogy mikor. Bennfentesek szerint az egyetlen erőssége jelenleg az, hogy nincs egyértelmű utódja.

Az új pénzügyminiszter teljes hátraarcot hirdetett

Az Egyesült Királyság újonnan kinevezett pénzügyminisztere, Jeremy Hunt elismerte, hogy

Liz Truss kormánya túl gyorsan túl messzire ment a múlt havi mini költségvetéssel, és a közeljövőben az adókat növelni, a kiadásokat pedig csökkenteni kell a gazdasági hitelesség visszanyerése érdekében

− írta meg a Financial Times

Hunt szombat esti nyilatkozatában azt mondta, hogy a kormánynak „őszintének kell lennie az emberekkel”, és „nagyon nehéz döntéseket kell hoznia mind a kiadások, mind az adók terén, hogy az adósság csökkenjen”. Ígéretet tett arra, hogy „e döntések meghozatalakor a legfontosabb szempont az lesz, hogy miként védjük meg és segítjük a nehéz helyzetben lévő családokat, vállalkozásokat és embereket”.

Az új pénzügyminiszter megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy a miniszterelnök nem tudta megnyugtatni a piacokat azzal, hogy visszalépett a társasági adócsökkentéstől és elbocsátotta Hunt elődjét, Kwasi Kwartenget.

(Borítókép: Daniel Leal / POOL / AFP)

Rovatok