Index Vakbarát Hírportál

Súlyos problémák vannak a briteknél, lemondott a belügyminiszter

2022. október 19., szerda 18:27

Megsértette az eljárási szabályokat, ezért lemondott posztjáról Nagy-Britannia belügyminisztere. Suella Braverman a brit kabinet második magas beosztású tagja, aki távozik.

Lemondott szerdán Suella Braverman brit belügyminiszter. Braverman a lemondását bejelentő, Liz Truss miniszterelnöknek küldött levelében azzal indokolta a lépést, hogy személyes e-mail-szerveréről küldött át egy hivatalos dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, és ezzel megsértette az eljárási szabályokat.

A Reuters azt írta, a miniszterelnöki hivatal szerda esti közlése szerint Braverman helyét Grant Shapps volt közlekedési miniszter veszi át.

Suella Braverman lemondásával néhány napon belül a brit kormány belső kabinetjének második magas beosztású tagja távozik: pénteken Liz Truss felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng addigi pénzügyminisztert, miután a Kwarteng által néhány hete bejelentett átfogó adócsökkentési program hatalmas piaci felfordulást okozott. Kwarteng utódja, Jeremy Hunt a héten az adóprogram szinte összes sarkalatos elemét visszavonta – írta az MTI. 

Elismerte, hogy hibázott

Mint arról korábban beszámoltunk Liz Trussnak a beiktatását követő hat hét alatt sikerült feldühítenie pártja minden szárnyát. A legtöbben most már egyetértenek abban, hogy a következő választásokon nem indulhat. Ugyanis  Nagy-Britannia új miniszterelnöke, aki adócsökkentési ígéretekkel és a „növekedés, növekedés, növekedés” jelszavával nyerte meg a posztért folyó versenyt, péntekre a tory jobboldal támogatóit arra késztette, hogy dühös WhatsApp-üzeneteket küldjenek, amelyekben a társasági adóval kapcsolatos legutóbbi fordulatát sérelmezték, miközben a tervezett költségvetés több eleme is összeomlott.

Sohasem tapasztaltam még ilyen forrongó légkört, mint most

− mondta egy veterán tory képviselő, aki Trusst támogatta a versenyben.

Képviselőtársai véleményéről a brit miniszterelnök a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozott először. Az október 17-én este műsorra tűzött interjúban úgy fogalmazott, hogy az alig több mint egy hónapja tartó miniszterelnöki időszaka „nem volt tökéletes”, de hozzátette, sikerült kijavítani az elkövetett hibákat.

(Borítókép: Suella Braverman 2022. október 4-én. Fotó: Hannah McKay / Reuters)

Rovatok