Index Vakbarát Hírportál

Kína nem tudja kihúzni a bajból az orosz gazdaságot

2022. november 9., szerda 14:38

Az ország importja a nyári hónapokban 24 százalékkal csökkent az előző évhez képest − derül ki egy kutatásból.

Kína Oroszország fő kereskedelmi partnerévé vált, mivel az Európai Unióból érkező import meredeken zsugorodott, miután a nyugati országok szankciókat vezettek be válaszul Moszkva ukrajnai inváziójára − írta meg a Financial Times.

A németországi székhelyű Kiel Institute for the World Economy számításai szerint júniusban, júliusban és augusztusban Oroszország árubehozatala 24 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, ami havi 4,5 milliárd dolláros importhiányt eredményezett.

A csökkenés hátterében az Európai Unióval folytatott kereskedelem zsugorodása állt, amely 43 százalékkal esett vissza az orosz gazdaságot sújtó szigorú brüsszeli szankciók következtében, míg a Kínával folytatott orosz kereskedelem 23 százalékkal nőtt, így a világ második legnagyobb gazdasága Oroszország első számú kereskedelmi partnerévé vált. Moszkva a háború februári kezdete után leállította a legtöbb külkereskedelmi adat közzétételét.

Mivel Kína exportja nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza Oroszország Európai Unióval folytatott kereskedelmének visszaesését, Oroszország erőfeszítései, hogy pótolja az Európából érkező importot, egyre nehezebbnek bizonyulnak

− mondta Vincent Stamer, a Kiel vezetője.

A szankciók korlátozzák a lakosság fogyasztását

A Nyugat által bevezetett szankciók láthatóan keményen sújtják az orosz gazdaságot, és érezhetően korlátozzák a lakosság fogyasztási lehetőségeit − tette hozzá.

Az intézet, amely 57 ország és az Európai Unió tengeri kereskedelmét követi nyomon, arról számolt be, hogy októberben az Európával folytatott kereskedelem fontos csomópontjának számító Szentpéterváron kirakodott rakomány a tavalyi év azonos hónapjának tizedét tette ki.

A hétfőn közzétett külön hivatalos kínai adatokból kiderült, hogy októberben éves szinten 35 százalékkal nőtt a kínai import és export értéke Oroszországgal. Bár ez kisebb éves ütem volt, mint az előző három hónapban, az emelkedés éles ellentétben állt Kína általános kereskedelmi zsugorodásával.

Az orosz áruexport és -import a Kiel szerint októberben zsugorodott, havi szinten 2,6 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal csökkent.

A németországi és amerikai kereskedelmi zsugorodással együtt a havi globális kereskedelmi volumen 0,8 százalékkal csökkent a Kiel szállításokra vonatkozó elemzése szerint.

(Borítókép: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok