Index Vakbarát Hírportál

Ismét százmilliárd pluszban a magyar költségvetés

2022. november 24., csütörtök 09:48

Az önmagán való spórolásnak köszönhetően szeptember után októberben is 100 milliárd forint feletti többlettel zárt a költségvetés – áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A hiány azonban így is több mint 2500 milliárd forint.

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 2590,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2683,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 289,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 195,7 milliárd forintos hiányt értek el.

Húszéves dobogón az októberi többlet

Októberben a központi alrendszer 101,3 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi azonos havi 630,1 milliárd forintos deficittel. Ez az elmúlt 20 év harmadik legnagyobb október havi többlete.

A központi alrendszer október végi adó- és járulékbevételei az előző év azonos időszakához képest mintegy 17,1 százalékkal magasabb összegben alakultak.

Magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest – többek között – a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3862,3 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1798,0 milliárd forintot fordított a kormány október végéig.

Önmagán spórol a kabinet

A szankciók okozta energiaválság egész Európát nehéz helyzetbe sodorta. Szankciós felárat kell fizetni minden energiahordozóért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat, és önmagán is spórol. Ennek részeként a kormány a költségvetési szerveknél is fegyelmezett gazdálkodást rendelt el

– áll a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztatóban.

Az intézkedéseknek köszönhetően szeptember után októberben is 100 milliárd forint feletti többlettel zárt a költségvetés. Továbbra is biztosítottak a rezsicsökkentés fenntartásához, a biztonságos energiaellátáshoz, a családtámogatások fenntartásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez szükséges források – tették hozzá.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit/Index)

Rovatok