Index Vakbarát Hírportál

Életbevágó kérdésről döntött a Gazprom

2022. november 28., hétfő 19:29

A Gazprom úgy határozott, hogy nem csökkenti az Ukrajnán keresztül Moldova felé történő gázszállítást, miután Moldova kifizette az orosz cégnek a novemberi szállításokat. Korábban az Gazprom azzal gyanúsította Ukrajnát, hogy gázt halmoz fel Moldovának, emiatt a cég közölte, hogy november 28-ától korlátozza a Moldovának jutó gáz mennyiségét.

A Gazprom úgy döntött, hogy nem csökkenti az Ukrajnán keresztül Moldova felé történő gázszállítást, miután Moldova a szerződésnek megfelelően kifizette a Gazpromnak a novemberi szállításokat – írja a TASZSZ.

Korábban az orosz cég azzal gyanúsította meg Ukrajnát, hogy gázt halmoz fel Moldovának. A Gazprom emiatt közölte, hogy november 28-ától korlátozza a Moldovának jutó gáz mennyiségét. Ez a korlátozás Európa országainak is fenyegetést jelentett volna.

A Gazprom múlt hét keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak. „A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán–moldovai határon átadott mennyiséggel” – áll a közleményben. Amennyiben ebben nem történik változás, „hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség” – közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.

Az a gázmennyiség, amelyet a Gazprom (az oroszországi Kurszk megyei) Szudzsa földgázmérő állomásra ukrán területen keresztül történő tranzittal Moldovának szánt, meghaladja az ukrán–moldovai határon továbbított fizikai mennyiséget. November 21-én a Moldovagaz a szerződésnek megfelelően kifizette a Gazpromnak a novemberi szállítások egy részét. A ténylegesen leszállított orosz gáz mennyisége, amelynek kifizetése novemberben megszakadt, 24,945 millió köbméter. Az Ukrajna területén felhalmozott mennyiség 52,52 millió köbméter

– áll a múlt hét keddi közleményben.

A Moldovagaz cég novemberben megszüntette a Gazpromnak folyó orosz gázszállítások kifizetésének megsértését. A Gazprom pénzt kapott az Ukrajna területén elhelyezett, moldovai fogyasztóknak szánt gázért

– közölte a Gazprom november 28-án, hétfőn.

A Gazprom egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a moldovai fél rendszeresen megsérti az orosz gázszállítások fizetésére vonatkozó szerződéses kötelezettségeit, és kijelentette, hogy az orosz vállalat fenntartja magának a jogot, hogy fizetési kötelezettségének megszegése esetén csökkentse vagy teljesen leállítsa a gázszállítást. 

Az Ukrajnán áthaladó tranzitvonal továbbra is az egyetlen, amelyen keresztül az orosz gáz eljut Nyugat- és Közép-Európa országaiba.

  (Borítókép: Frederic Scheidemann / Getty Images)

Rovatok