Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hova költöznének legszívesebben a harminc év alatti magyarok

2022. december 17., szombat 14:35

Az egyedülállók és a gyermektelenek a városi, belvároshoz közeli lakásokat keresik – derült ki a Otthon Centrum felméréséből. Az első lakás vásárlásakor kiemelten fontos a megfizethetőség.

Az Otthon Centrum közreműködésével otthonra talált fiatalok 18 százaléka Budapest belső kerületeit, döntően a VII., VIII., IX. kerületet részesítette előnyben, és ezektől csak kismértékben maradt le a X., XI. és a XIII. kerület – összegezte a Piac és Profit. A régióközpontok közül Debrecen és Miskolc emelkedett ki, míg a megyei jogú városok esetében Kecskemét. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a területi preferenciák leginkább a korosztályon belüli élethelyzet alapján rajzolódnak ki.

Az egyedülállók és a gyermektelenek a városi, belvároshoz közeli lakásokat keresik, míg a gyermekesek, illetve a családot tervezők már a családi házas és a megfizethetőbb városszéli, agglomerációs településeken keresnek otthont.

Favoritok lettek a családi házak

A fiatalok elvárásai már a pandémia okozta leállás előtt is különböztek az idősebb generáció igényeitől, ám ezek a különbségek a korábbinál is erőteljesebben jelentek meg a piacon. A fiatal családosok körében felértékelődött a saját kert, a terasz, a szobaszám, illetve az otthoni munkavégzés miatt az ezt kényelmesen biztosító elrendezés.

A 30 évnél fiatalabbak a családi házakat vásárolták a legnagyobb arányban, de ez az arány az idősebb korcsoportokhoz képest jóval alacsonyabb.

Ezt követte a téglaépítésű társasházi lakás és a panellakás. Legdrágább, új építésű lakást csak egészen kis hányad vásárolt. Az átlagos alapterület mutatja, hogy nem áll rendelkezésre korlátlan anyagi forrás.

A fiatalok által vásárolt családi házak átlagos alapterülete 86 négyzetméter, a társasházi lakásoké és a paneleké 52-54 négyzetméter, míg az új építésű lakást vásárlók átlagosan 79 négyzetméteres ingatlant engedhettek meg maguknak. A vásárlások legnagyobb része készpénzzel történt, illetve készpénz mellett hitel igénybevételével.

Az Otthon Centrum által közvetített adásvételek során a harmincnál fiatalabb vevők mindössze 26 százaléka vett igénybe valamilyen támogatást, ami elsősorban annak tudható be, hogy ezek a támogatások a családokat célozzák, és a huszonévesek nagyobb része az ingatlanvásárlást még nem köti össze feltétlenül a családalapítással.

(Borítókép:  Oláh Tibor /  MTI)

Rovatok