Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen változik a versenytörvény

2023. január 1., vasárnap 11:40

Bővül a Gazdasági Versenyhivatal eszköztára a versenytörvény változásával. Többek között csökkennek a cégek adminisztratív terhei.

Több ponton változott a versenytörvény január elsejével. Többel között bővül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eszköztára, de a cégek adminisztratív terhei is csökkennek – számolt be az MTI.

A GVH új eszközzel segítheti a vállalkozások önkéntes jogkövetését, az összefonódás-ellenőrzés rendszere pedig a cégek adminisztratív terheinek csökkentése és a hatékonyabb ellenőrzés irányába módosul.

A versenyhivatal emellett vizsgálati jogkört kap a digitálisplatform-szolgáltatókra vonatkozó, új uniós szabályozás (DMA) betartásában.

A tájékoztatás szerint a magyar versenytörvény módosításai új lehetőséget adnak a versenyhatóság elnökének ahhoz, hogy feltételezett jogsértés esetén egyes esetekben megelőző jelleggel, felszólító levélben ismertesse a hatóság aggályait az érintett vállalkozásokkal.

A felszólító levél – úgynevezett „soft law” eszközként – a fokozatosság elve alapján segítheti a cégeket a kifogásolható piaci magatartás felülvizsgálatában és módosításában, rugalmas lehetőséget biztosítva a gyanítható versenyproblémák önkéntes orvoslására, ezáltal elkerülve a versenyfelügyeleti eljárással járó időt és terheket mind a hatóság, mind a vállalkozások részéről.

Változtak az összefonódás-ellenőrzésre vonatkozó egyes részletszabályok és küszöbszámok is – jelezték. A módosulások – amelyekkel kapcsolatban 2022 nyarán nyilvános konzultáció is volt – az eljárások hatékonyságának növelését, valamint az adminisztratív terhek csökkentését célozzák.

Így felülvizsgálták és megemelték a részben már 17 éve változatlan bejelentési árbevétel-küszöbszámokat. Ezek alapján

várhatóan 10-15 százalékkal kevesebb tranzakciót kell a GVH-hoz a jövőben bejelenteni, ami nagyban hozzájárul a hazai vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez.

Emellett a versenyhatóság új jogköröket kapott a november 1-én hatályba lépett, 2023. május 2-tól alkalmazandó, digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) érvényesítése kapcsán. A versenytörvény alapján a GVH versenyfelügyeleti eljárást indíthat annak megállapítása érdekében, hogy álláspontja szerint a jelentős piaci hatású digitálisplatform-szolgáltatók – vagyis az úgynevezett kapuőrök – megfelelnek-e az uniós jogszabályban foglalt kötelezettségeiknek.

A versenyhivatal jelentést tesz vizsgálata eredményeiről  a kötelezettségek érvényesítéséért felelős Európai Bizottságnak.

Rovatok