Index Vakbarát Hírportál

A Világbank szerint is nagyon nehéz év elé nézünk

2023. január 8., vasárnap 12:38

Az IMF és az OECD után a Világbank is kiadta nem túl optimista gazdasági előrejelzését a 2023-as évre. A pénzintézet szerint a globális gazdaság meredek lassulására kell számítani idén.

2023-ban is kedvezőtlen sokkok kísérik a világgazdaság egészét, különösen a kisebb államok vannak recessziónak kitéve – írja a Bloomberg a Világbank kétévente megjelenő, a globális gazdaság kilátásairól szóló kutatására hivatkozva.

A pénzintézet szerint

az idei év is az infláció megfékezése céljából „bevetett” monetáris szigorításokról, a romló pénzügyi feltételekről, illetve az orosz–ukrán háború következményeinek továbbgyűrűzéséről szól, így a globális gazdasági növekedés meredek lassulására kell számítani.

A Világbank azonnali globális és nemzeti lépéseket szorgalmaz a visszaesés tompítása érdekében, továbbá felhívja a figyelmet a feltörekvő gazdaságok adósságproblémáinak kezelésére.

A Bloomberg megjegyzi, hogy korábban Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója is arra figyelmeztetett, hogy a 2023-as esztendő a tavalyinál is nehezebbnek ígérkezik, és a világgazdaság harmada kerülhet recesszióba, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági „tandemben” lassulhat, ennek hatása pedig világszinten érezhető lesz.

Hasonló folyamatokra számít az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) is, amely szerint a „szigorúbb monetáris politika, a magasabb reálkamatok (kamatok és infláció különbsége), a tartósan magas energiaárak, a háztartások gyenge reáljövedelem-növekedése és a csökkenő bizalom várhatóan mind visszafogják a gazdaság teljesítményét 2023-ban”.

(Borítókép: Dan Kitwood/Getty Images)

Rovatok