Index Vakbarát Hírportál

Ezekben a kerületekben a legolcsóbbak az új építésű ingatlanok Budapesten

2023. január 10., kedd 15:34

Egy friss elemzés szerint 2022 végére egyre többen mondtak le új építésű otthon vásárlásáról, ennek ellenére nem várható árcsökkenés idén ebben a szegmensben. Kiderült, Budapest mely kerületeiben a legolcsóbb és a legdrágább az új építésű lakások négyzetméterára.

Múlt év végére mérséklődött az új építésű budapesti lakások értékesítésének intenzitása, ennek ellenére nem várható árcsökkenés idén ebben a szegmensben, ahol már egymillió és hárommillió forint között mozognak a négyzetméterárak – állapítja meg az Eltinga Lakáspiaci Riport és a Duna House összefoglalója, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Az elemzés szerint 2022 végére egyre többen mondtak le új építésű otthon vásárlásáról, helyette a használtpiacon keresgéltek. A Budapesten eladott új építésű lakások száma már alig haladja meg az ezer darabot negyedévente, holott az első negyedévben még 2300 lakás cserélt gazdát. A piac azonban nem száradt ki, mert a fejlesztők 2600 lakást vittek év végén a piacra, így a szabad lakások száma mintegy 40 százalékkal nőtt.

2022 negyedik negyedévére alig maradt olyan fővárosi kerület, ahol egymillió forint alatti négyzetméteráron lehet új építésű ingatlant vásárolni.

Az év második felében a legdrágább az I. kerület volt, ahol a 2,9 millió forintot is elérte az új építésű lakások négyzetméterára, ezt a II. kerület követte 2,7 milliós négyzetméterárral.

Legolcsóbban, 824 ezer forintos négyzetméteráron a XXIII. kerületben lehetett új építésű lakást vásárolni a fővárosban. A legnagyobb forgalom a XIII., a IX. és a XI. kerület ingatlanpiacán mutatkozott.

A 2023-as évre nem számítanak árcsökkenésre a szakmai szereplők, sőt a legtöbb fejlesztő az alapanyagárak és a munkaerőköltségek emelkedése miatt várhatóan áremelésre fog kényszerülni – jelezték az elemzésben.

(Borítókép: Új építésű ingatlan Budapesten a XIII. kerületben. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok