Index Vakbarát Hírportál

Audi-bértárgyalás: messze még a vége

2023. február 28., kedd 18:28

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ült az Audi Hungaria szakszervezete a munkáltató képviselőivel a bértárgyalást illetően, ahol a legfontosabb kérdéseket a csapatgyűlések korszerűsítése és az inflációs előrejelzés közös meghatározása jelentették.

Szokásosnak mondható már, hogy keddenként bértárgyalásra ülnek össze a győri Audinál. Két hete az érdekképviselet 23 százalékos bérkövetelésével szemben a társaság 5 százalékos ajánlata állt, vagyis meglehetősen távoliak voltak az álláspontok. Egy héttel ezelőtt a szakszervezet megfogalmazta a vállalat ajánlatával kapcsolatos aggályait, valamint felkérték a munkáltatót, hogy a következő tárgyalási fordulóra újabb béremelési javaslattal érkezzen.

Az inflációs előrejelzés kérdésében a szakszervezet elfogadta a munkáltató által javasolt alapnak az MNB által kiadott legkisebb várható inflációs prognózist, ami 15 százalékot jelent, mindezt azzal a feltétellel, hogy 

amennyiben a tényleges infláció ettől magasabb lesz, azt a munkáltató valamely módon kompenzálja utólag és visszamenőleg.

A munkáltató kedden átadott ajánlata szerint a vállalat egyéves bérmegállapodást javasol, a 2023. április 1. – 2024. március 31-i időszakra vonatkozóan. Az infláció mértékét a vállalat az MNB aktuális, 2023-as évre vonatkozó, inflációs prognózisának minimuma alapján 15 százalékon rögzíti.

Továbbá a munkáltató a 2023-as évi inflációt két elemmel kívánja figyelembe venni:

Ennek kifizetési alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege. A külön kifizetés havonta egyenlő részletekben történik (a 13. rész a 13. havi fizetéssel egyidejűleg). Amennyiben a KSH által közzétett, 2023-as éves infláció magasabb az előre jelzett 15 százaléknál, akkor az eltérést a vállalat 2024. április 1-i hatállyal egy összegben kiegyenlíti a 2023. április 1. – 2024. március 31-i időszak vonatkozásában. A kifizetési alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege.

Az Audi Hungaria Független Szakszervezetének közleménye szerint a munkáltató és a munkavállalói oldal folytatja a közös egyeztetéseket az alábbi témakörökben:

A szakszervezet jelezte a munkáltatói delegáció felé, hogy március 2-án – a következő bértárgyalási forduló alkalmával – átad egy újabb munkavállalói bérkövetelést.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok