Index Vakbarát Hírportál

A háború sebeit viseli magán az OTP

2023. március 10., péntek 06:13

Az OTP tavalyi teljesítményét leginkább a február 24-én kitört orosz–ukrán háború befolyásolta, annak közvetlen és közvetett hatásaival. Emellett olyan extra tételek, mint például a bankadó és extraprofitadó, 246 milliárd forintot hasítottak ki a csoport profitjából, így a közel 600 milliárdos profit helyett 347 milliárd forintot tudott elkönyvelni a tavalyi évben. Bevételben és működési eredményben új rekordszintet ért el a bankcsoport – derült ki az OTP gyorsjelentéséből.

Erős utolsó negyedévet tudhat maga mögött a bankcsoport: bevételei 24 százalékkal 451 milliárd forintra nőttek, és működési eredménye is 26 százalékkal emelkedett 223 milliárd forintra. A 38 milliárd forintnyi egyedi tétel miatt az adózott eredmény 153 milliárd helyett 115 milliárd forint lett.

Az egész évet nézve is növekedni tudott a bankcsoport, sőt új rekordszintet ért el.

Az összes bevétel 26 százalékkal 1657 milliárd forintra ugrott, a működési eredmény 32 százalékkal 869 milliárd forintra emelkedett. 

A bankcsoport konszolidált adózás utáni eredménye 2022-ben 347,1 milliárd forint volt, ami lehetett volna sokkal nagyobb is, ha nem terheli 246 milliárdnyi egyszeri tétel. A céltartalékolás is jelentős méreteket öltött, 178 milliárd forintra rúgott.

Az OTP tavaly vett még két bankot, a szlovén Nova KBM-et és az üzbég Ipotekát, amelyek eredménye még nem jelenik meg a mostani kimutatásban.

A háború és az adók lecsapolták az OTP-t

2022-ben mindösszesen 245 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a bankcsoport adózás utáni eredményét. Konkrétan:

Magyarországon az általános törlesztési moratórium 2022. december 31-én megszűnt. Az OTP Core-nál és Merkantil-csoportnál mindösszesen 148 milliárd forintnyi lakossági és vállalati hitelállományt érintett a moratórium megszűnése.

Az orosz és ukrán kitettségek csoporton belüli súlyát az árfolyamváltozás mellett a tudatos, illetve kényszerű üzletpolitikai döntések alakították.

Teljesültek a főbb célok

2023-as célkitűzések

2023-ban is bizonytalanságot jelentenek az orosz–ukrán háború közvetlen és közvetett hatásai, valamint a magyar gazdasági helyzet alakulása és ehhez kapcsolódóan a kormányzati és jegybanki intézkedések. A várható pénzügyi teljesítmény különösen függ ezen tényezőktől, ezért a menedzsment alábbi várakozásai a szokásosnál is nagyobb bizonytalanságot hordoznak – olvasható a gyorsjelentésben.

A bankcsoport ismertette az idei évre vonatkozó céljait:

Devizaárfolyamok és infláció

Az éves adózás utáni eredményt, valamint a mérlegtételeket érdemben befolyásolták a devizaárfolyam-mozgások: a forint átlagárfolyama éves alapon minden devizával szemben jelentősen gyengült, legnagyobb mértékben a rubellel szemben értékelődött le a magyar fizetőeszköz (mínusz 37,5 százalék). Az utolsó negyedévben ezt némi korrekció követte, és például a rubel és a hrivnya vonatkozásában már negyedéves alapon 4 százalék körüli erősödés volt tapasztalható – derült ki a gyorsjelentésből. 

Az éves konszolidált működési költségek nominálisan 21 százalékkal nőttek éves alapon, a legtöbb országban 10 százalékot meghaladó infláció valamennyi költségelemnél éreztette hatását.

Az OTP árfolyama idén 0,49 százalékkal csökkent, a cégcsoport részvényei március 10-én reggel 6 órakor 10 060 forinton várják a kereskedést.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok