Index Vakbarát Hírportál

Újabb lépéseket tett a magyar kormány az OTP feketelistázásának megszüntetéséért

2023. június 7., szerda 16:48

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban ismertette szerdán, hogy a magyar kormány arra kérte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), lépjen fel az OTP ukrajnai listázása ellen.

A külügyminiszter felidézte, hogy az illetékes ukrán hatóságok felvették a háború nemzetközi szponzorainak listájára az OTP-t, amely a nemzetgazdasági teljesítmény szempontjából meghatározó, legnagyobb magyar bank mintegy hárommillió hazai ügyféllel, ami a lakosság 30 százalékát teszi ki.

Ez abszolút tisztességtelen, nincsen köze a valósághoz, a bank nem sértett meg semmilyen ukrán vagy nemzetközi szabályt

– mondta Szijjártó Péter, majd ismertette: felkérte az OECD-t, hogy lépjenek fel az OTP eltávolítása érdekében a listáról. Továbbá figyelmeztetett arra is, hogy a pénzintézet listán tartása akadályokat, kihívásokat fog jelenteni az Ukrajnával folytatott fokozott együttműködés szempontjából.

A kormány támogatja az OECD ukrajnai támogatási programját

A tárcavezető az OECD miniszteri tanácsának ülésén aláhúzta, hogy az ukrajnai háború hatásai a közvetlen szomszédságban nagyon súlyosak, ráadásul magyar emberek is esnek áldozatául a harcoknak.

Kiemelte, hogy a kormány támogatja az OECD ukrajnai támogatási programját, illetve kétoldalú módon segít kórházak, iskolák újjáépítésében, fontos intézmények működtetéséhez járul hozzá anyagilag.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden egyes, háborúval eltöltött nap fokozza az emberek szenvedését, ismeretlen számú újabb áldozattal jár, valamint hatalmas újabb költségeket jelent a jövőbeli újjáépítési erőfeszítések szempontjából″ – fogalmazott. Hozzátette: „Magyarország ezért rendkívül érdekelt abban, hogy minél előbb véget érjen a háború.″

Rovatok