Index Vakbarát Hírportál

Békülne Kínával az Egyesült Államok

2023. július 3., hétfő 08:52

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere Kínába látogat, hogy elmélyítse a kommunikációt a két hatalom között.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter július 6-a és 9-e között Pekingbe utazik, hogy magas rangú kínai tisztviselőkkel beszéljen számos kérdésről, köztük az új kínai kémelhárítási törvénnyel kapcsolatos amerikai aggodalmakról − közölte vasárnap egy magas rangú pénzügyminiszteri tisztviselő.

Yellen régóta várt utazása része Joe Biden elnök azon törekvésének, hogy elmélyítse a világ két legnagyobb gazdasága közötti kommunikációt, stabilizálja a kapcsolatot és minimalizálja a hibák kockázatát, ha nézeteltérések merülnek fel − írta meg a Reuters hírügynökség. 

Mindez alig néhány héttel azután történt, hogy Antony Blinken külügyminiszter Pekingben járt, és megállapodott Hszi Csin-ping kínai elnökkel a kapcsolatok stabilizálásáról és arról, hogy a két ország heves rivalizálása ne fajuljon konfliktusba. Kína hangosan tiltakozott, amikor Biden ezt követően „diktátornak” nevezte Hszit, de elemzők szerint a megjegyzés kevéssé befolyásolta a kapcsolatok javítására irányuló erőfeszítéseket.

A pénzügyminiszter azt tervezi, hogy elmondja Kína új gazdasági csapatának, hogy Washington továbbra is megvédi az emberi jogokat és saját nemzetbiztonsági érdekeit a Kínával szembeni célzott fellépések révén, de együtt kíván működni Pekinggel az olyan sürgős kihívásokon, mint az éghajlatváltozás és a számos országot sújtó adósságválság.

„Olyan egészséges gazdasági kapcsolatra törekszünk Kínával, amely mindkét országban elősegíti a növekedést és az innovációt” − mondta a tisztviselő. „Nem törekszünk gazdaságaink szétválasztására. A kereskedelem és a befektetések teljes leállása destabilizáló hatással lenne mind országainkra, mind a világgazdaságra.”

A névtelensége megőrzésével nyilatkozó tisztviselő nem kívánt részleteket közölni arról, hogy Yellen milyen kínai tisztviselőkkel találkozik Pekingben. Egy másik kormányzati tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy Yellen várhatóan He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettessel találkozik.

Rovatok