Index Vakbarát Hírportál

A magyar–kínai kapcsolatok malterját keverte Pekingben Nagy Márton

2023. július 8., szombat 13:19

A világ második legnagyobb – magyarországi fiókkal is rendelkező – bankjának fintech centerében tett látogatást Nagy Márton. A vizit illeszkedik abba a kormánystratégiába, miszerint a globális gazdaság súlypontja egyre inkább Ázsiába helyeződik át, Magyarország pedig a híd szerepét kívánja betölteni.

A China Construction Bank pekingi fintech centerébe látogatott  Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető  továbbá megbeszélést folytatott Tian Guolival, a bank elnökével – közölte szombaton a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A China Construction Bank a világ második legnagyobb hitelintézete, magyarországi fióktelepe 2023 áprilisában került megnyitásra.

A közlemény szerint Nagy Márton a látogatás kapcsán kiemelte az aktív kapcsolattartás jelentőségét, a magyar–kínai gazdasági és pénzügyi kapcsolatok további elmélyítésének szerepét.

Hozzátette, hogy a globális gazdasági – beleértve a kereskedelmi, pénzügyi, ipari központokat – súlypont egyre inkább keletre, Ázsiába helyeződik át, amiben Kína szerepe megkérdőjelezhetetlen: a világgazdaság egyik húzóereje, fejlődési motorja.

Mára a kínai ipari és pénzügyi vállalkozások élen járnak az innovációban, a világszínvonalú high-tech megoldások alkalmazásában, így a tudástranszfer, az együttműködés felértékelődik – tette hozzá.

A gazdaságfejlesztési miniszter megjegyezte, hogy Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Közép-Kelet-Európában.

Magyarország tovább kívánja erősíteni gazdaságihíd-szerepét. Ebben jelent partnerséget a China Construction Bank együttműködése, amely hozzájárulhat további magyar cégek belépéséhez a kínai piacra, illetve elősegítheti új kínai beruházások magyarországi megjelenését elsősorban a megújuló energiák és az elektromobilitás területén

– emelte ki a tárcavezető.

Rovatok