Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Fejlesztési központtá kell tenni Magyarországot

2023. július 9., vasárnap 15:19

Kettő transzformációra van szükség a versenyképes gazdasághoz – mondta a Huawei pekingi központjában tett látogatását követően Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a vállalkozásoknak „zölddé” és „digitalizálttá” kell válniuk, Magyarországot pedig fejlesztési központtá kell tenni.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és a tárca delegációja a Huawei pekingi bemutatóközpontjába látogatott, ahol Zhang Hengannal, a Huawei értékesítésfinanszírozási részlegének elnökével folytatott megbeszélést – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) vasárnap.

A tárgyaláson részt vett Weihie Gao, a Magyarország és Nyugat-Balkán régió vezérigazgatója, Jason Xie, a Huawei Magyarország igazgatója és Fanyu Shi, a Huawei pekingi ügyfélfogadási vezetője is. A látogatás központi témája az ipar digitális átalakulása volt, amely kitörési pont szerte a világban.

 A miniszter kifejtette,

a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja Magyarországon, a versenyképes gazdaság fenntartásához azonban kettős transzformációra van szükség: a vállalkozásoknak »zölddé« és »digitalizálttá« kell válniuk, Magyarországot pedig fejlesztési központtá kell tenni.

Ehhez szükséges az ipari innováció és a K+F tevékenység fokozása, és el kell érni, hogy Magyarország 2030-ra a legjobban teljesítő 10 uniós ország egyike legyen a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve – mondta. Nagy Márton közölte, ebben fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, csúcstechnológiát képviselő szövetségesek, mint a kormány stratégiai partnere, a Huawei, amely kétezer családnak biztosít megélhetést hazánkban.

A miniszter hozzátette, hogy a cég teljesítménye példaértékű: több mint 170 országban van jelen, 3 milliárd embert szolgál ki, és munkavállalóinak több mint fele a kutatás-fejlesztésben dolgozik.

Rovatok