Index Vakbarát Hírportál

Monumentális bejelentést tett a Richter és a Bosch

2023. szeptember 14., csütörtök 11:51

Richter Gedeon és Robert Bosch szellemisége járta át azt az először megrendezett konferenciát, amit a két innovátorlegenda eszmei örökségének továbbvivői rendeztek. A „BoschxRichter Innovátorok Napja” eseményen a két meghatározó cég vezérei felfedték, milyen AI-fejlesztések zajlanak cégeiken belül, mit várhatunk a két nagyvállalat partnerségétől.

A konferencia egy nagyszabású együttműködés első mérföldkövét jelenti Magyarország két meghatározó innovatív nagyvállalata, a Richter és a Bosch között. 

Az emberek elvárásaival összhangban mi a Boschnál nap mint nap azon dolgozunk, hogy innovatív technológiákkal, köztük a mesterséges intelligenciával jobbá, fenntarthatóbbá, biztonságosabbá tegyük a világot

– mondta Szászi István, aki a Bosch-csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, üdvözölve az együttműködést a Richterrel. Párhuzamot vont Robert Bosch és Richter Gedeon között, hiszen mindketten innovátorok voltak, előszeretettel használták a kor technológiai vívmányait, és kötődtek a német innovációhoz.

Szászi István emlékeztetett, hogy száz évvel ezelőtt még index és ablaktörlő nélkül közlekedtek az autók az utakon, ami ma már szinte felfoghatatlan veszélyt jelentene. Manapság pedig már ABS és EPS védi az autóvezetőket, és a mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel még biztonságosabbá válik a közlekedés. 

A partnerekkel való együttműködés keretében születnek a legjelentősebb innovációk, a kimagasló tudományos és üzleti sikerek

– mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a jövőnket meghatározó innovációs trendekről szóló párbeszédet is előreviszik az ehhez hasonló együttműködések. Ismertette, hogy a Richter teljes erővel a kutatás-fejlesztés élvonalában küzd az emberek életszínvonalának javításáért, ezernél is több munkavállaló dolgozik a K+F-részlegen.

Richter Gedeon egy évszázaddal ezelőtt felismerte, hogy az újdonságok keresése kell ahhoz, hogy egy cég éllovassá váljon. Az innováció nem a vállalatok versenyképességéről szól, hanem az emberek életének jobbításáról. Az egészségügy és a gyógyszeripar az, ahol a leginkább hatással van az emberek életszínvonalára az innováció 

– erre már Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke mutatott rá, megjegyezve, hogy a Richterhez fűződik például a Hyperol gyártása. Az első világháború idején a Hyperol bekerült a honvédségi alapfelszerelésbe, tartását és használatát az egészségügyi sátrakban kötelezővé tették, ezzel segítettek a sebfertőzések megelőzésében, és katonák ezreinek életét mentették meg. A céghez több készítmény is fűződik, például a B12 és a Cavinton, mely egy értágító, a keringési zavarok kezelésében segít.

A Bosch szintet lép az AI alkalmazásában

A Bosch a mesterséges intelligencia kutatásában és alkalmazásában a fenntarthatóság, a mobilitás és az ipar 4.0 területeire összpontosít, és élen kíván járni a technológia használatában. 

Az elmúlt öt évben a Bosch több mint 1000, mesterséges intelligenciával kapcsolatos találmányra nyújtott be szabadalmi bejelentést, amivel a vezető szereplők között van Európában.

A Boschnál a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők jelenleg több mint 60 konkrét felhasználáson dolgoznak, például a generatív mesterségesintelligencia-platform egy Boschon belüli változatán, amely hozzáférést biztosít a legkülönbözőbb adatforrásokhoz. A Bosch emellett kidolgozta saját AI-etikai kódexét, amely a mesterséges intelligenciának a vállalat termékeiben történő felhasználását szabályozó irányelv. A Bosch a fenntarthatóságban is újít olyan ígéretes technológiákkal, mint a hidrogénelektrolízis. 

Richter-innovációk az életminőség javítására

A Richter originális kutatási tevékenységével a vállalat neuropszichiátriai területén kielégítetlen orvosi igényekre keres terápiás megoldásokat.

Közép-Európa legnagyobb gyógyszeripari kutatás-fejlesztési központjával rendelkezik a Richter

– ismertette Bogsch Erik, hozzátéve, hogy a nőgyógyászat területén a vállalat arra törekszik, hogy innovatív gyógyszeres kezelési lehetőségeket kínáljon a leggyakoribb, női egészséget érintő betegségekre. A cég biotechnológiai és generikus fejlesztéseinek célja pedig hogy magas hozzáadott értékű, megfizethető készítmények révén biztosítsa a betegek számára a gyógyszerekhez való hozzáférést. A vállalat a kutatás-fejlesztési és gyártási folyamatok hatékonyságának növelésében a mesterséges intelligencia által kínált megoldásoknak is komoly szerepet szán. 

(Borítókép: Az új Bosch Budapest Innovációs Campus épületei 2023. március 12-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok