Index Vakbarát Hírportál

Szárnyra keltek a pletykák az uniós forrásokról, a forint megtáltosodott

2023. október 8., vasárnap 10:08

Az uniós forrásokkal kapcsolatban érkező hírek megmozgatták a forintot a hét elején. A Financial Times értesülései szerint november végéig az EU feloldhatja annak a 13 milliárd eurónyi kohéziós forrásnak a blokkolását, amit az igazságügyi reform végrehajtásához kötött korábban a szervezet. Az értesülést az Európai Bizottság részéről Vera Jourová cáfolta, és egyelőre még nem történt megegyezés. A következő hetekben is meghatározó árfolyammozgató hatása lehet az uniós forrásokról érkező híreknek. A főbb európai tőzsdékkel párhuzamosan a magyar BUX-index is negatívan teljesített. A gáz és az olaj ára egyaránt csökkent. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Korábban már többször is kifejtettük, hogy az uniós forrásokról érkező hírek jelentősen mozgatják a forint árfolyamát – ha közelebb kerülünk a nekünk járó pénzekhez, akkor erősödik, ha távolabb, akkor gyengül a magyar deviza. A forint a hetet az euróval szemben kismértékben a 390-es szint alatt kezdte. Az első, a forintot érdemben megmozgató hír kedd reggel érkezett, amikor a Financial Times saját forrásaira hivatkozva arról írt, hogy az Európai Bizottság november végéig feloldhatja aMagyarországnak járó uniós források egy részét.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos hír számottevő forinterősödést eredményezett, így a magyar deviza a 387-es szint alá ért az euróval szemben

– jelezte az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője megjegyezte, hogy a keddi erősödést némileg tompította a Pénzügyminisztérium bejelentése az idei hiánycélnak a GDP 5,2 százalékra emeléséről a korábbi 3,9-ről, tekintettel a kedvezőtlen gazdasági helyzetre. Az uniós forrásokkal kapcsolatos értesülést az Európai Bizottság részéről Vera Jourová cáfolta, és egyelőre még nem történt megegyezés.

Stefan de Keersmaecker, a Bizottság szóvivője azt mondta, hogy egyelőre pontosításokra várnak a bírói függetlenséggel kapcsolatban. Amint ezeket a válaszokat megkapták, tovább folytatódhat a Magyarország által megtett lépések értékelése

– jelezte lapunknak Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője ismertette a szóvivő álláspontját, mely szerint amíg a feltételek nem teljesülnek, nem utalhat pénzt a Bizottság.

Az MBH Bank az Indexnek rámutatott, hogy a hét közepén, miután az amerikai ADP tanácsadó cég szerint a várt 153 ezer helyett 89 ezer új munkahely keletkezett a versenyszférában, elkezdtek visszakorrigálni az amerikai hozamok a kamatemelési várakozások csökkenése miatt, ami jót tett a régiós devizáknak is.

Péntek délután az amerikai átfogó munkaerőpiaci adatok pozitív meglepetést okoztak, mely növeli az amerikai kamatemelési spekulációkat, és emiatt némi forintgyengülés indult a szakértő szerint. Szombat délben 387,28 forintot ért egy euró a tradingview.com adatai alapján. 

Így mozoghat a forint a jövő héten

Az euróval szemben a 390-es szint jelenti a támaszt továbbra is. „Pozitív, hogy a héten attól az erős irányba tudott a forint eltávolodni, míg lefelé első lépésként a 385-ös szint alá kellene erősödnie az árfolyamnak, hogy utána ismét célba vehesse a 380-as szintet” – nyilatkozta lapunknak Molnár Dániel. A dollárral szemben a forint az elmúlt időszakban a 370-es szint fölé gyengült, azonban a hét második felében visszaerősödött az alá. Szombaton 13 óra körül 365,83 forint volt egy dollár a tradingview.com kimutatása alapján.

Molnár Dániel szerint ez azért is fontos, mert az üzemanyagárak alakulását – és így az infláció lassulásának ütemét – a világpiaci olajárak mellett a dollárárfolyam befolyásolja.

Ha figyelembe vesszük, hogy két hónapja még a 350-es szint körül mozgott a forint a dollárral szemben, jelentős erősödésre lenne tér

– jelezte a Makronóm Intézet elemzője, aki szerint itt a döntő tényező az euró–dollár keresztárfolyam alakulása lesz, amelyre pedig a monetáris politikákkal kapcsolatos várakozások hatnak. Varga Zoltán szerint az euró–forint árfolyama a 382,50-394,50-es széles tartományban mozoghat a következő hetekben, míg a dollár–forint grafikonján a 362-375-ös zóna lehet a mozgástér.

Az Equilor elemzője lapunknak ismertette, hogy a jövő héten több fontos adat is érkezik:

Emellett az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról esetlegesen érkező hírek, illetve az amerikai állampapírpiaci hozamszint alakulása is jelentős befolyással lehet a forint jövő heti mozgására.

Negatív hangulatban a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék mínuszban teljesítettek a héten:

Mínuszban a BUX-index

A BUX-index a főbb európai tőzsdékkel párhuzamosan 1,35 százalékos gyengüléssel végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

A gáz és az olaj ára csökkent

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, novemberi határidőre megawattóránként 39,850 eurón állt hétfő délután. A gáz ára 37,165 euróra csökkent péntek délutánra. 

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 50,66 EURÓN, EGY ÉVE pedig még 164,41 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára a hétfő reggeli, hordónkénti 92,30 dollárról péntek délutánra 84,16 dollárra csökkent.

Az orosz gáz pörgette a német gazdaságot

Lars-Hendrik Röller, Angela Merkel vezető gazdasági tanácsadója a Financial Timesnak elmondta, hogy a bőséges és kedvező áron szállított orosz gáz nagyban hozzájárult ahhoz, hogy éveken át fenntartható legyen a folyamatos fejlődés.

A gazdasági növekedéssel 10-15 éven át olyan teljesítményt mutattunk fel, ami egyébként elérhetetlen lett volna

– hangoztatta Röller. Kitartott viszont amellett, hogy a 2005 és 2021 között kancellári posztot betöltő Merkelnek az atomerőművek fokozatos leállítása után nemigen volt más választása az orosz gázexporton kívül.

A jövő hét főbb hazai gazdasági eseményei:

(Borítókép: Index)

Rovatok