Index Vakbarát Hírportál

Megugrott az európai gázár az izraeli háború miatt

2023. október 16., hétfő 17:21

Megemelkedett a földgáz ára Európában az elmúlt héten. A közelmúlt világeseményei bizonytalanságot hoznak a piacra, így egy hosszabb háború jelentős drágulást is eredményezhet. A magas árak világszerte felpörgethetik az inflációt.

Ahogy az Index beszámolt róla, az izraeli háborús helyzet hírére gyengült a forint az euróval szemben, valamint megdrágult a gáz és az olaj is. 

Az európai földgázárak ingadozó állapotban vannak az egyre növekvő aggodalmak miatt. Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén 41 százalékkal megugrott, ami 50 százalékos drágulást jelent egy hónap alatt – írja az Euronews.

A globális bizonytalanságot az is fokozza, hogy amerikai olajóriás, a Chevron Corporation leállította az Izrael partjainál lévő Tamar földgázkitermelőt, miután a Hamász október 7-én támadást indított Izrael ellen. 

Az amerikai vállalat hosszú távú leállása ronthatja a helyzetet az egyébként is szűkös globális gázpiacon.  

A Chevron a szomszédos országokba, Egyiptomba és Jordániába is szállít gázt. Egyiptom a gázexport visszaesése miatt tervezi, hogy újraindítja ebben a hónapban a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját.

Aggódhat Európa a gázellátás miatt?

Az utóbbi időben a világ minden tájáról rossz hírek sújtották a piacot. Szintén a földgáz árának emelkedéséhez vezetett, hogy október elején megsérült az Észtország és Finnország közti gázvezeték, a Balticconnector. A javítási munkálatok akár több hónapig is eltarthatnak.

Az esettel kapcsolatban a szabotázs gyanúja is felvetődött, de a vizsgálat még zajlik. A történtek miatt többen aggasztónak tartják, hogy az európai csővezeték-infrastruktúra mennyire sebezhető. 

Habár az Európai Unió nem küzd jelentős gázellátási nehézségekkel, 

a globális gázkimaradás magas piaci árakat eredményezhet, amit a háztartásoknak és a vállalkozásoknak kell megfizetniük. 

Az utóbbi időben az is nehezítette Európa helyzetét, hogy orosz szállítmányok nélkül kellett átvészelni a telet. 

A lap szerint bizakodásra adhat okot, hogy Európa-szerte több mint 90 százalékos a gáztárolók kapacitása. Az elemzések szerint nagy a valószínűsége annak is, hogy Európában nagyon enyhe tél lesz, ami potenciálisan csökkenti a tüzelőanyagok iránti keresletet. 

Rovatok