Index Vakbarát Hírportál

Külföldi cég segítségével szerezheti meg a Budapest Airportot a magyar kormány

2023. november 30., csütörtök 20:11

A Vinci Airports és a magyar kormány közösen szerezne irányítást a budapesti repülőtér felett. Egy friss uniós dokumentumban egy lehetséges összefonódásról írnak, amely a francia cég és az állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. között jönne létre.

Ahogy az Index beszámolt róla, szeptemberben megindultak a tárgyalások a jelenlegi többségi tulajdonos és a magyar állam között a stratégiai jelentőségű Budapest Airport visszaszerzésében. A magyar állam korábbi ajánlata szerint négymilliárd euróért – több mint 1500 milliárd forintért – szerezne 51 százalékos tulajdonrészt. A fennmaradó 49 százalékot pedig egy másik repülőtér-üzemeltető szerezheti meg.

A Bloomberg korábbi értesülése szerint a magyar kormány a francia Vinci Airports vállalattal együtt szerezné meg a Budapest Airport irányítását. A világ egyik legnagyobb repülőtér-üzemeltető cége 49 százalékos kisebbségi részesedést szerezhet. A lap szerint már tárgyalnak az ügyben, és a tervek szerint még az év végéig megállapodhatnak. 

Ezt az információt erősíti egy nemrég publikált friss uniós dokumentum is, amelyről a Portfolio írt. Ebben a francia cég és magyar állam tulajdonában lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. összefonódásáról írnak. 

A bejelentés szerint a két fél november 20-án jelezte az Európai Bizottság felé, hogy

a Corvinus és a Vinci Airports közösen szereznének irányítást az Airport Holding egésze felett.

Az összefonódás részesedés vásárlása útján jöhet létre. A kormány 2021-ben is tett egy ajánlatot a repülőtér megvásárlására. Az adásvétel ekkor a magas infláció és a kedvezőtlen globális pénzpiaci helyzet miatt szakadt meg.

Hamis állítások jelentek meg a Budapest Airport-ügyben

Mint írtuk, november 26-án reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arra az állításra, miszerint a Budapest Airport tranzakciójával kapcsolatban december elsejéig fizetési kötelezettsége lenne a magyar államnak.

„Az igaztalan és ártó szándékú megnyilvánulások nagymértékű tudatlanságról és tájékozatlanságról tesznek tanúbizonyságot” – jelezte a minisztérium közleményében.

Kiemelték, hogy a reptér visszavásárlásával kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között.

(Borítókép: Liszt Ferenc Repülőtér Fotó: Lehotka László / MTVA / MTI)

Rovatok