Index Vakbarát Hírportál

Páros lábbal szállt bele a TikTokba a GVH

2023. november 30., csütörtök 09:19

Kötelezettségvállalások zsákutcájába terelte a Gazdasági Versenyhivatal a TikTokot. Az Egyesült Államokban bejegyzett, de kínai tulajdonú videómegosztó-szolgáltató a hazai hatóság vizsgálatának következtében egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni, amelyek biztosítják, hogy javuljon a TikTok kommunikációja, a fogyasztók megismerjék a platform jellemzőit és tudatosabb döntéseket hozhassanak a szolgáltatással kapcsolatban.

Továbbra is reflektorfényben van a TikTok, pontosabban a céltábla közepén áll. Nemrég arról írtunk, hogy újabb országban tilthatják be a videómegosztó platformot, Nepál távközlési minisztere azzal indokolta a döntést, hogy az applikáció rossz hatással van a társadalmi békére. De ha globális értelemben nem vennénk komolyan egy katmandui kormánytagot, jelzésértékű, hogy az Egyesült Államok törvényhozói is jó ideje harcolnak a TikTokkal: már márciusban arról számoltak be, hogy a teljes betiltását tervezik.

Mint az köztudott, a TikTok széles körben elérhető videómegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, melynek Magyarországon is jelentős számú felhasználója van, gyermekeket is beleértve. Márpedig a gyermekvédelem a kulcs: néhány napja épp arról adtunk hírt, hogy a The Wall Street Journal és a The New York Times által nyilvánosságra hozott bírósági beadványok alapján a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms szándékosan úgy alakította ki közösségi platformjait, hogy még több gyereket vonzzanak az oldalaira. A vállalatnak ugyan tudomása volt az Instagramon regisztrált több millió kiskorú felhasználóról, de fiókjaiknak csak töredékét törölte. Jelzésértékű, hogy a kereset mögé beállt az 50-ből 33 állam főügyésze.

Három éve bokszoltak már

Visszatérve a TikTokra, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2020-ban azért indított vizsgálatot az Egyesült Államokban bejegyzett, de kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, mert azt valószínűsítette, hogy a globális vállalkozás nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat az online platform működésére vonatkozó lényeges információkról – így például a szolgáltatás igénybevételekor kezelt adatok köréről és azok felhasználásáról.

A GVH eljárása kötelezettségvállalással zárult, amelyre – anélkül, hogy a versenyhatóság jogsértést vagy annak hiányát állapítaná meg – a hazai szolgáltatásban érintett vállalkozás, a TikTok Technology Ltd. önkéntes vállalásai alapján nyílik lehetőség.

A hivatal versenytanácsa által elfogadott kötelezettségvállalás révén olyan intézkedésekre kerül sor, amelyek még a folyamatosan változó kommunikációs tartalom, szerződéses feltételek, működési jellemzők és jogszabályi környezet esetén is közvetlenebbül biztosítják, hogy a TikTok kommunikációja javuljon, illetve a TikTok jellemzőit a magyar fogyasztók valóban megismerjék, és így tudatosabb fogyasztói döntéseket hozzanak a szolgáltatással kapcsolatban.

A TikTok által tett vállalás alapvető elemei:

Ez még nem a vége

A kötelezettségvállalás pontos és időszerű végrehajtását a GVH utóvizsgálatban, szigorú eljárási keretek között ellenőrzi majd, illetve a kötelezettségvállalás nem mentesíti a TikTokot egyéb jogszabályoknak való megfelelés alól. A hatóság az utóbbi években eleve nagy figyelmet fordít családok, gyermekek, betegek és idősek védelmére, ennek megfelelően a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között

amiért valószínűleg nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat a mesterséges intelligencián alapuló chatfunkcióval kiegészített keresőjének egyes tulajdonságairól.

(Borítókép: Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok