Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: elfogadták az újabb szankciókat Oroszország ellen

2023. december 18., hétfő 17:56

Az Európai Unió Tanácsa a Ukrajna elleni folytatódó orosz háborúra tekintettel elfogadta a gazdasági az egyedi korlátozó intézkedéseket is tartalmazó tizenkettedik szankciós csomagját – közölte az uniós tanács hétfőn az MTI szerint.

Az újabb szankciókról már az Európai Tanács előző heti ülésén elvi döntés született, de a hétvégén Ausztria még azzal fenyegetőzött, hogy a gyakorlati döntéshozatalt megvétózzák. 

Az osztrákok azért tettek volna így, mert Ukrajna hónapokkal ezelőtt feketelistázta a Raiffeisen Bankot amiatt, hogy az intézmény a háború kezdete után is folytatta tevékenységét Oroszországban. Az ukránok végül vasárnap engedtek, és levették a Raiffeisent a listáról, amelyet követően Ausztria is jelezte, hogy elállnak a vétótól.

A hétfői közleményben így már arról számolhatott be a tanács, hogy elfogadták az intézkedéseket. Megfogalmazásuk szerint ezek a szankciók „újabb csapást mérnek” Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús képességére azáltal, hogy

az orosz gazdaság legfontosabb ágazatait célozzák, és megnehezítik az uniós szankciók megkerülését.

A szankciós csomag több mint 140 további orosz állampolgárt és vállalatot vesz jegyzékbe. Ez kiterjed az orosz katonai és védelmi ágazat szereplőire – ideértve az orosz hadiipari vállalatokat és a katonai magánvállalatokat –, az informatikai ágazat szereplőire, valamint egyéb fontos gazdasági szereplőkre is.

Az intézkedés vonatkozik azokra is, akik Ukrajna Oroszország által „ideiglenesen megszállt” területein a közelmúltban „jogellenesen megrendezett választásokat” szerveztek, ukrán gyermekek kényszerítettek „átnevelésre”, valamint az Oroszország Ukrajna elleni háborúját támogató dezinformáció és propaganda terjesztésének felelőseire.

Orosz gyémántok, olajárplafon

Az EU új import- és exporttilalmakat vezet be, például az Oroszországban bányászott, feldolgozott vagy előállított nem ipari gyémántok európai exportjára vonatkozóan. Az intézkedés célja Oroszország megfosztása ettől a fontos, évi 4 milliárd euróra becsült bevételi forrástól – írták.

A szankciós csomag ezenfelül szigorítja az olajárplafon végrehajtását azáltal, hogy szorosan nyomon követi a tartályhajók használatának lehetséges módjait az olajárplafon kijátszására. Szigorítja továbbá az Európában tárolt orosz vagyon felkutatásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, valamint a szankciókat kijátszó unión kívüli országokban bejegyzett vállalatokra vonatkozó intézkedéseket.

Az EU tilalmat vezet be az acélgyártáshoz szükséges nyersanyagok, a feldolgozott alumíniumtermékek, valamint egyéb fémáruk Oroszországból történő behozatalára, valamint azok tranzitjára is. Az exportkorlátozások a kettős felhasználású, azaz a katonai mellett a polgári területen is alkalmazható fejlett technológiai és ipari termékekre vonatkoznak. A korlátozások a vegyipari termékekre, a termosztátokra, az egyenáramú (DC) motorokra, a pilóta nélküli légi járművekhez használt szervomotorokra, a szerszámgépekre és a gépalkatrészekre is kiterjednek. Új behozatali tilalom lép érvénybe a cseppfolyósított szénhidrogéngázra vonatkozóan is. A továbbiakban tilos a vállalati és tervezőszoftvereket az orosz kormány vagy az orosz vállalatok rendelkezésére bocsátani.

A szankciós csomag lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy egy jegyzékbe vett embert közérdekből megfosszanak pénzeszközeitől vagy gazdasági erőforrásaitól. Lehetővé teszi továbbá bizonyos jegyzékbe vett emberek vagy szervezetek tulajdonában lévő uniós vállalatok értékesítését is. Az intézkedés célja Oroszország ipari és katonai kapacitásainak további akadályozása – tették hozzá.

Az Európai Tanács hétfőn egy másik fontos döntést is bejelentett, amely szintén érinti az orosz–ukrán háborút.

Rovatok