Index Vakbarát Hírportál

Olyan mélypontra zuhant a forint, ahol már hónapok óta nem láttuk

2024. január 29., hétfő 16:47

A Financial Times vasárnapi cikke szerint az Európai Unió kidolgozott egy tervet arra vonatkozóan, ha Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadását. Ez okozta a hétfői forintgyengülést – világított rá Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője lapunknak.

Korábban Financial Times cikke alapján megírtuk, hogy egy kiszivárgott uniós dokumentum szerint Brüsszelben felvázoltak egy olyan stratégiát, amelyben kifejezetten Magyarország gazdasági gyengeségeit vennék célba, amennyiben Orbán Viktor megvétózná az Ukrajnának szánt segélycsomagot.

A Financial Times vasárnapi cikke szerint az Európai Unió kidolgozott egy tervet arra vonatkozóan, ha Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadását. Ez okozta a hétfői forintgyengülést – világított rá Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője lapunknak.

Legutóbb tavaly október elején járt 390 felett az euró–forint árfolyam, tehát közel 4 hónapos mélyponton van a forint

– világított rá az elemző. A helyzet hátteréről az elemző elmondta, hogy a magyar kormány továbbra sem szeretné a tervezett formában jóváhagyni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot. E hét csütörtökön kerül sor a csúcstalálkozóra, de a kormány részéről többen jelezték, hogy nem engednek a brüsszeli nyomásnak, tehát látszólag egyelőre nem változott a magyar álláspont.

Keményen zsarol Brüsszel a Financial Times szerint

A Financial Times cikkében azt állította, hogy az EU felvázolt egy stratégiát, mely kifejezetten a magyar gazdaság gyenge pontjait venné célba, többek között véglegesen elzárnák az uniós forrásokat. Ez gyengítené a befektetői bizalmat, akár további jelentős forintgyengülést és az állampapírpiaci hozamok emelkedését okozhatná.

A terv szerint amennyiben nem születik megállapodás csütörtökön, az uniós kormányfők nyilvánosan kijelentenék, hogy a továbbiakban nem tudnak uniós forrásokat biztosítani Magyarországnak

– mutatott rá lapunknak Varga. A szakértő szerint Brüsszel ezzel az Ukrajna támogatásához szükséges magyar hozzájárulást szeretné elérni. Természetesen ez a dokumentum további kérdéseket is felvet, egyrészt, hogy milyen jogi és technikai folyamat végén lehetne teljesen blokkolni a forrásokat, másrészt az Európai Bizottságnak is döntést kellene hoznia az ügyben.

Remélhetőleg a helyzet nem mérgesedik el ennyire, vannak olyan jelzések is a kormány részéről, melyek azt mutatják, hogy hajlandóak lennének bizonyos engedményekre, többek között már a közös uniós hitelfelvételbe is beleegyeznének

– fogalmazott az Equilor szakértője. Az elemző szerint a holnapi 100 bázispontos kamatvágást a kialakult helyzet nem akadályozza meg, ugyanakkor a jegybank várhatóan leszögezi, hogy szoros figyelemmel követik az Európai Unióval fennálló viszony romlását, illetve a forint árfolyammozgását.

Nem fedi a tárgyalások állását a dokumentum?

Egy brüsszeli képviselő szerint „nem fedi le a tárgyalások állását” az a dokumentum, amely szerint az Ukrajnának szánt támogatás vétójához kötnék az uniós pénzeket – vette észre az Economx.

Az EU szerint nem tükrözi a tárgyalások állását, hogy uniós pénzeket vonnának meg Magyarországtól, ha csütörtökön ismét megvétózzák azt a közös uniós hitelfelvételről szóló tervezetet, mellyel a tagállamok Ukrajnát támogatnák

– írja egy uniós tisztviselőre hivatkozva a Financial Times. A lap értesülései szerint a dokumentum csak egy, a tanács titkársága által saját felelősségre készített háttéranyag, amely a magyar gazdaság helyzetét írja le, azt részletezve, hogy milyen hazai következményei lehetnek, ha Orbán Viktor ismét vétóval élne.

Bóka János miniszter az X-en a sajtóhírre úgy reagált, hogy „a brüsszeli bürokraták által összeállított dokumentum csak megerősíti azt, amit a magyar kormány régóta mond: az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai zsarolásra használják” – szúrta ki az Economx.

A gazdasági portál szerint a reggel kiszivárgott, mostanra azonban „puhított” hírek alaposan felborították a magyar piacot, és egyelőre még nem nyugodtak meg a kedélyek, sőt egy kis időre tovább romlott a helyzet: délután fél 3 körül az euró jegyzése már a 390 forintot is meghaladta.

Rovatok