Index Vakbarát Hírportál

FT: Brüsszel meghajlik Orbán Viktor követelései előtt

2024. január 12., péntek 11:00

Brüsszel hajlandó engedményeket tenni Orbán Viktornak azért, hogy az Ukrajnának szánt költségvetési finanszírozást felszabadíthassa – ez még mindig egyszerűbb megoldás, mint Magyarország megkerüléséhez bonyolult struktúrákat létrehozni.

Brüsszel engedményeket készít elő Orbán Viktornak az ukrajnai segélyek ügyében, a magyar miniszterelnök a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós támogatási csomag 2025-ös felülvizsgálatát kéri, cserébe vétójának visszavonásáért – írja a Financial Times

Az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői szerint pedig Brüsszel hajlandó meghajolni Magyarország egyes követelései előtt annak érdekében, hogy biztosítani tudja az 50 milliárd eurós támogatási csomagot Ukrajnának.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatná meg Ukrajna azt az 50 milliárd eurós támogatást, amelyet Orbán Viktor egyedüliként vétózott meg decemberben. 

Brüsszel azóta dolgozik azon, hogy megoldást találjon a magyar blokkolásra, amióta Orbán Viktor decemberben megvétózta az uniós csomagot. A kérdés sürgető, hiszen az amerikai kongresszusban kialakult patthelyzet miatt Washington Kijevnek nyújtott támogatása is bizonytalan. 

Az uniós tisztviselők beszámolóira hivatkozó újság szerint a bizottság nyitott Orbán Viktor meggyőzése érdekében ejteni vétóját, és 2025-ben lehetőséget adni a magyar miniszterelnöknek arra, hogy félúton leállítsa a finanszírozási megállapodást. Az engedmény értelmében ugyanis az unió jövőre felülvizsgálná a négyéves támogatási csomagot, és értékelné, hogy Ukrajnának továbbra is szüksége van-e a pénzre, valamint hogy teljesítette-e a támogatáshoz szükséges követelményeket.

A Politico szerint ez évről évre egy jó zsarolásalap Magyarországnak az unió felé, ráadásul az is problémás, hogy egy hét évre előre összeállított költségvetést kellene évről évre újratárgyalni – és esetlegesen módosítani.

A bizottság a támogatások éves ellenőrzése mellett azonban nyitott egy úgynevezett „vészfék” záradék bevezetésére is, amelynek értelmében bármely ország felvethetné az ukrajnai kifizetésekkel kapcsolatos aggályokat az uniós vezetők csúcstalálkozóján. Ezzel a lépéssel azonban kivennék Magyarország kezéből a finanszírozás megvétózásának további lehetőségeit.

Egy meg nem nevezett magyar tisztviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy ez elegendő lehet arra is, hogy Orbán Viktor lemondjon a vétójogáról. 

Megadni a lehetőséget Orbán Viktornak a vétóra, az egyszerűbb megoldás

Brüsszel decemberben 10 milliárd eurónyi uniós támogatást szabadított fel Magyarország számára, amit korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott, a tavalyi év végén ebből 300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra, azóta pedig január másodikán újabb 170 milliárd forint uniós forrást folyósítottak

Az Ukrajnának folyósítandó csomag eredeti célja az volt, hogy Kijev négy éven keresztül kiszámítható támogatáshoz jusson: 17 milliárd euró támogatást és 33 milliárd euró hitelt tartalmazna. Az unió részéről a költségvetési finanszírozás felszabadítása érdekében tett engedmények még mindig jobb húzásnak tűnnek, mint azok az alternatív megoldások, amelyek Magyarország megkerüléséhez bonyolult struktúrák létrehozását tennék szükségessé.

Úgymint:

Ezek a lehetőségek Magyarország nélkül is megvalósíthatók, de költségesebbek, és hosszabb időt venne igénybe a létrehozásuk, miközben Kijev azt szorgalmazza, hogy az uniós források legkésőbb márciusban érkezzenek meg Ukrajnába, hogy ne kelljen pénznyomtatáshoz folyamodniuk.

Rovatok