Index Vakbarát Hírportál

Nem várt helyen segítenek a bankok, de csak kényszerből

2024. február 1., csütörtök 16:23

Új év és ezzel új díjak is jönnek a bankok napi számla- és kártyatranzakciói esetében. Minden lakossági ügyfél kap azonban egy hatalmas mankót ahhoz, hogy áttekintse, hol költött sokat a bankszámláján, bankkártyáján. A bankok azonban csak kényszerből nyújtják ezt a segítséget egy európai uniós szabály miatt.

Az Európai Unió előírta: a bankoknak kötelező tájékoztatniuk a bankszámlás ügyfeleiket, hogy az előző évben milyen jogcímen milyen összegeket vontak le tőlük. Ezt egy díjkimutatás nevű dokumentumban kell közölniük minden egyes lakossági számlás ügyfelükkel, méghozzá minden banknál egységes formában, egységes szövegezéssel.

A díjkimutatást minden évben január 31-ig megkapja minden lakossági számlás ügyfél összesítve, az előző évre vonatkozóan.

Mire használjuk a díjkimutatást?

Minden évben az előző évi inflációval emelhetik díjaikat a bankok. A tavalyi évben először volt jelentős díjemelés a korábbi esztendő 14,5 százalékos pénzromlásának következtében, idén pedig ez az emelés 17,6 százalékos is lehet. A kettő egymásra épülve, két év elteltével több mint 33 százalékos díjemelést is jelenthet, ami már komolyan érezhető hatás.

Tavaly az Index beszámolt arról, hogyan segíthet a díjkimutatás a magas banki díjak felismerésében. Mivel az előző évi emeléssel együtt idén a banki díjak a 2022-es költségszint egyharmadával is emelkedhetnek, idén még inkább célszerű lehet előkeresni a banki küldemények között a díjkimutatásra vonatkozót. Ez lehet ugyanis a kulcsszereplője a banki költségek csökkentésének.

A bankok minden uniós tagállamban kötelezettek a díjkimutatás kézbesítésére. Könnyen belátható, hogy maguktól valószínűleg nem tennének ilyet, ahogy a jogszabály bevezetése előtt sem tették.

A lakosságnak viszont jól jön ez a mankó, hiszen segít kimutatni, hogy mely banki szolgáltatások növelték meg jelentősen a költségeket, és erre alapozva lehet változtatni a bankolási szokásokon, vagy akár bankot is lehet váltani. Főleg, hogy a díjkimutatás részletezi is az egyes bankköltségeket, mint például az általános számlaszolgáltatások, átutalások és csoportos beszedések, bankkártyás költések, folyószámlahitellel kapcsolatos díjak és kamatok, illetve az egyéb költségek.

Akik postai úton kapják a bankszámlakivonatukat, azok a postaládájukban találják meg a díjkimutatást is. Vannak olyan bankok, melyek a bankszámlakivonattal együtt küldik ki ezt a dokumentumot. Akik viszont elektronikus számlakivonatot kértek, azoknak a netbankjukban található meg a díjkimutatás.

Íme, melyik banknál hol van a díjkimutatás a netbankban

Hogyan váltsunk bankot, ha szükséges?

A bankváltást sokan nagyon macerásnak gondolják, ezért az ügyfelek akkor sem vágnak bele, amikor más szolgáltatóktól már rég elfordultak – mondta az Indexnek Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. „Pedig létezik erre egy jól kidolgozott hazai bankváltási folyamat, melyhez ráadásul csak egyszer, az új banknál kell bemenni a bankfiókba, és ott mindent el lehet intézni ezzel kapcsolatban” – tette hozzá.

A két, egymást követő évben bekövetkező viszonylag magas díjemelés elindíthatja a bankváltásra fogékony ügyfeleket, hiszen ekkora emelésnél éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet spórolni egy jól kiválasztott bankszámlával és bankkártyával.

Először is,

érdemes körülnézni a saját bankon belül egy jobb számlacsomag kiválasztásáért. Sokan vannak ugyanis régi, drága csomagokban, ami nagyon megéri a banknak, de annál kevésbé az ügyfélnek.

Egy bankszámla-kalkulátorral azonban meg lehet könnyíteni a választást, hiszen pár adat beütésével máris látszik, hogy a díjkimutatásban szereplő adatokhoz képest hol érhető el viszonylag nagyobb megtakarítás a piacon.

Aki sokat utal például, az még ma is találhat teljesen ingyenes átutalási lehetőségeket a Gránit Banknál és az UniCredit Banknál, viszonylag alacsony havidíj mellett.

Akinek a bankkártyás készpénzfelvétele sok, az lehet, hogy jobban jár, ha inkább átutalja, vagy bankkártyával fizet, mivel az mindig kedvezőbb a készpénzfelvételnél. De besegíthet a Revolut is, a havi 75 ezer forint erejéig ingyenes készpénzfelvételi limitjével. Vannak bankok, ilyen az Erste Bank és az OTP Bank, ahol léteznek ATM-es készpénzfelvételre vonatkozó csomagajánlatok. Az Erste Banknál egy viszonylag elfogadható havidíjért korlátlan számú ATM-készpénzfelvétel áll rendelkezésre, amelynél csupán a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket kell kifizetni. A MagNet Banknál ráadásul nyilatkozat nélkül is elérhető a törvényi ingyenes ATM-készpénzfelvétel, így más banknál nyilatkozva duplázni lehet az ingyenes készpénzfelvételi keretet.

Akinek viszont az állandó költségekkel van baja, és bankon belül nem talál kedvezőbb havidíjú számlacsomagot, viszont más bankok ajánlataival összevetve már igen, annak a legjobb megoldás a bankváltás.

Egy rossz számlacsomagból kimenekülve minden egyes évben súlyos tízezreket meg lehet spórolni ezzel, akár a bankszámlahasználati szokások megváltozása nélkül is.

A bankszámla havidíja és a kártya éves díja két olyan költség, amit az ügyfél a leginkább feleslegesnek érez, hiszen látszólag semmit nem kap érte, miközben ezt a két, évről évre emelkedő díjat folyamatosan fizetnie kell. Ezért érdemes alacsony havidíjú vagy ingyenes számlavezetést és olcsó bankkártyát választani, először bankon belül, vagy ha az nem lehetséges, akkor bankon kívül.

Számos ingyenes szolgáltatás jár az alapszámlával

Sok ügyfélnek hasznos lehet az alapszámla-konstrukció. Ez egy speciális bankszámla, amit bárki igényelhet, ha nincs másik, forintalapú fizetési számlája belföldön (Revolut-, Wise-, Curve-számlája viszont lehet), nincs rendelkezési joga más magánszemély ilyen számlája felett, és lemond a folyószámla-hitelkeretről is.

Ekkor egy alacsony, legfeljebb 1334 forintos havidíjért számos ingyenes szolgáltatást kap: havi legfeljebb 2 darab, összesen legfeljebb 150 ezer forintos ingyenes ATM-készpénzfelvételt; havi 2 darab, összesen legfeljebb 100 ezer forintos eseti vagy rendszeres átutalást; korlátlan összegű bankkártyás vásárlást; korlátlan összegű készpénzbefizetést a bankszámlára, és korlátlan, forintban történő csoportos beszedést. Emellett ráadásul még a bankkártyáért sem kell éves díjat fizetnie.

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok