Index Vakbarát Hírportál

A húsvéti sonka és a csokinyuszi sokba fáj majd, de a tojásért kevesebbet fizethetünk

2024. március 12., kedd 09:09

Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez – derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből.

Az Agrinform.hu közleménye szerint a hazai termelők képesek alkalmazkodni az ilyenkor megnövekvő igényekhez, ugyanakkor célszerű lehet időben, egy-két héttel húsvét előtt beszerezni a szükséges tojásmennyiséget.

Héjja Csaba, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szenior elemzője elmondta, hogy a takarmányköltségek kedvező alakulása miatt a termelés költsége tavalyhoz képest jelentősen mérséklődött, ami a fogyasztói árakban is megjelenik – idézi a közlemény.

A húsvétra jellemző szezonális keresletnövekedés ellenére idén sem várhatók ellátási problémák.

A hazai önellátottsági szint eléri a 80 százalékot, amit csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészít ki.

Az azonban nem zárható ki, hogy helyi szinten bizonyos napokon elfogyjon a tojás. A hatóságilag szabályozott módon 28 napos szavatossággal rendelkező tojás esetében ugyanis a készletek előre beszerzése – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal – emelte ki az Agroinform.hu.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2022-ben 2,5 milliárd darab tojást termeltek, vagyis 5,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás átlagosan 242 darab volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző öt év fogyasztási szintjével.

Mennyibe fog kerülni a tojás húsvét után?

Az Agrinform.hu felhívta a figyelmet arra is, hogy a tojásárak sorsát számos tényező alakítja. A húsvét utáni időszakban a kereslet visszaesésére lehet számítani, amit az is erősít, hogy a falusi portákon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti és piaci beszerzések egy részét.

Emiatt az árak rövidebb távon visszatérhetnek majd a jelenlegi 50–55 forintos szintre.

Hosszabb távon azonban elkerülhetetlennek látszik az árak emelkedése. A takarmányköltségek csökkenésével szemben ugyanis mind az eszközbeszerzések, mind az energia- és munkabérköltségek újra emelkedő pályán vannak, így egyre több termelőre jellemző, hogy a jelenlegi árak mellett ismét az önköltségi szint közelében kénytelenek termelni. További kockázatot jelenthet a madárinfluenza, amelynek tömeges megjelenése továbbra is bármikor előfordulhat.

A jövő nagy kérdése, hogy a ketreces állattartás néhány éven belül várható esetleges betiltása miként fog hatni az ágazatra. A kisebb üzemek közül sokan várhatóan nem tudják majd végrehajtani a szükséges átalakításokat, a hazai önellátási szint fenntartása érdekében új kapacitásokat kell majd létrehozni – tette hozzá Héjja Csaba.

Mi a helyzet a sonkával?

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint idén tizedével többe kerülhet a húsvéti sonka, és a hentesek egy része kisebb kiszerelésben kezdett árulni, hogy el tudja adni az ünnepi terméket. Arra is felhívták a vevők figyelmét, hogy a címkét is olvassák el, ha húsvéti sonkát választanak. Alig több mint három héttel az ünnep előtt körültekintő döntésre biztatnak mindenkit, miután három százalékkal csökkent az átlagfizetés vásárlóértéke tavaly. 

A jegybank szerint tavaly év végére az uniós átlag 80 százalékára drágult a hús Magyarországon.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina egy rádióinterjúban korábban arról beszélt, hogy a magyar családok átlagosan 21 milliárd forintot költöttek 2023-ban húsvéti sonkára és más füstölthús-készítményekre.

A csokinyuszik mindeközben drágábbak lettek

Mint az Indexen megírtuk, tizenöt százalékkal drágultak átlagosan idén a húsvéti csokoládéfigurák.

Eközben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Édességgyártók Szövetsége közölte, hogy még mindig slágerterméknek számít a húsvéti édesség; a boltokban már március elején megjelentek a csokifigurák, és a vásárlók már le is csaptak rájuk.

Hozzátették, hogy a növekvő árak miatt ugyan általánosan kevesebb édességet vásárolnak a magyarok, de remélhetőleg ez a tendencia a húsvéti vásárlásokat nem érinti, így a múlt években megszokott forgalom várható.

Borítókép: Bruzák Noémi / MTI

Rovatok