Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Európai Parlament, megváltozik a méz, a lekvár és a gyümölcslevek címkéje

2024. április 11., csütörtök 12:34

Az Európai Parlament (EP) elfogadta az úgynevezett „reggeli irányelvek” módosítását, amelynek köszönhetően módosul a méz, a gyümölcslé, a lekvár és a dzsem címkézése.

Az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közleménye szerint az irányelvek felülvizsgálatának célja az volt, hogy a fogyasztók tájékozottabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak a fenti termékekről. 

Az új szabályok előírják, hogy a méz származási országa világosan látható legyen a címkén, ezzel főként a nem uniós országokból származó hamisított méz behozatala ellen szándékoztak fellépni. A szabályozás rendelkezik arról is, hogy kialakítsák az uniós méz nyomon követhetőségének rendszerét.

Az új szabályok rendelkeznek a gyümölcslevek cukortartalmának egyértelműbb címkézéséről, és új előírásokat vezetnek be a lekvárokban és dzsemekben található gyümölcsökre is.

A jogszabályt a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is el kell fogadnia. Azt követően a jogszabályt kihirdetik az EU Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép. Az uniós országoknak a hatálybalépést követően két évvel kell alkalmazniuk az új szabályokat. 

Rovatok