Index Vakbarát Hírportál

Megérte várni: ömlik a pénz a magyar vállalkozásokra

2024. május 11., szombat 06:52

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és az NKFI Alapon keresztül jelentős összegű vissza nem térítendő forrásról döntöttek, melynek eredményeképp 54 projekt együttesen több mint 30,1 milliárd forint pályázati pénzhez jutott. A kedvezményezett területek közé tartozik a digitális és zöldátmenet, illetve az egészségipar is.

Kiemelt figyelmet kapott, ennek megfelelően többszörös túljelentkezés jellemezte a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című, „2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ” kódszámú pályázati felhívást, amelynél végre megszületett a döntés a támogatási kérelmekről. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) összesítése szerint a Fókuszterületi Innovációs Testületek és az Innovációs Testület által

támogatott projektek közül 54 ért célba, amelyek összesen 30,149 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek – a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) égisze alatt, az NKFI Alapjából.

Mindezt segít számegyenesre helyezni, hogy a beérkezett 228 igény összegezve elérte a 123,388 milliárd forintot, azaz bő négyszeres volt az igény pályázói oldalon. Átlagosan 558 millió forint talált gazdára a zöld lámpát kapott résztvevők között, miközben az igényelhető támogatás 400–800 millió forint volt. Végül 51-en szakították át a célszalagot, ami meg is felel annak, hogy az NKFI Hivatal előzetesen 43–87 pozitívan elbírálandó pályaművel számolt. Az innovációs kutatási tevékenységet célzó pályázatok futamideje 24–36 hónap.

Innovatív projektek sora

A támogatott projektek között három olyat is találtunk, amelyek a 800 millió forintos támogatási plafontól lényegében egy „kövérebb borravalónyi” pár tízezer forintra volt csak, nézzük, az érintettek mibe vágják a fejszéjüket. A 799 milliós klub tagjai közül

Ne feledjük, az elnyert támogatás nem egyezik meg a projekt költségvetésével, az elszámolható összköltség is mindhárom nevesített esetben 1,1 és 1,3 milliárd forint között mozog. A több mint 30,1 milliárdos pályázati keretösszeg ráadásul fókuszterületekre volt osztva, az már a startvonalon állva ismert körülmény volt a szereplők előtt, hogy 11,47 milliárd forintot biztosan elvisz a digitális átmenet, 9,02-t a zöldátmenet, a körforgásos gazdaság, 7,48 milliárdot az egészségipar, azon belül is az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző-, gyógyító- és ellátórendszerek, a fennmaradó bő 2 milliárdos „egyéb” fókuszterületre mozdulhatott rá mindenki más.

Önállóan vagy konzorciumban

Az NKFI Alapból meghirdetett felhívás célja a megújult társadalomgazdasági innovációs ökoszisztéma megerősítését és a társadalmi és gazdasági hasznosítási szempontokat a megújítási elvek szellemében fókuszba helyező kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása volt piacképes termék, technológia, szolgáltatás fejlesztése révén. Az A és B alprogram közül az előbbinél a vállalkozások önállóan vagy konzorciumban, partnerek bevonásával megvalósított, piaci potenciállal rendelkező, a támogatás megtérülését valószínűsítő KFI-projektjei juthattak forráshoz.

A B alprogram pedig a vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek konzorciumban megvalósított KFI-projektjeinek támogatásáról szólt. Nagy jelentőségű és összetett kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok megoldását keresték a kiírók, a szakterület szakmailag kiemelkedő szereplőinek részvételével. Fontos, hogy a támogatással létrejövő eredmények a gazdaságban és a társadalmi élet egyéb területein hasznosulva, létező, fontos problémák megoldásához járuljanak hozzá az erőforrások, ráfordítások észszerű fókuszálásával, jelentős gazdasági, társadalmi hasznot biztosítva.

(Borítókép: Index)

Rovatok