Index Vakbarát Hírportál

Az edzőtermekben is online kassza lesz

2016. március 22., kedd 15:44

"Idén szeptember 30-tól, és 2017. január 1-től két lépcsőben kiterjesztjük az online kasszák használatát" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón kedden.

Varga elmondta, hogy a Kereskedelmi- és Iparkamarával közösen nézték meg azt, hogy mik a feketegazdaság által leginkább fertőzött területek, és ez alapján döntötték el, hogy mely területekre terjesztik ki az online kassza használatát.

Ez alapján 2016. szeptember 30-tól a

kell bevezetnie az online kasszát, 2017. január elsejétől pedig a pénzváltókra terjesztik ki a kasszákat.

30 ezer új helyre számítanak

"Úgy gondoljuk, hogy elegendő időt adunk arra, hogy a cégek felkészüljenek az átállásra" - mondta Varga, aki arról is beszélt, hogy a szerdai kormányülésen mérlegelni fogják, hogy támogatást kapjanak-e azok, akiknek most be kell vezetnie az elektronikus kasszát. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani kiterjesztés azért más, mint a korábbi bevezetés - amikor a cégek 50 ezres támogatást kaptak - mert mostanra már verseny van az online kasszák gyártói között.

Varga elmondta, 30 ezer új olyan helyre számítanak, amin keresztül az adóhatóság rá fog látni ezeknek az iparágaknak a működésére. Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy mekkora pluszvételre számítanak a kasszák kiterjesztéséből, de azt mondta, akár több tízmilliárdos bevételt is el tudnak képzelni.

A taxisokkal még egyeztetnek

Varga elmondta, hogy jelenleg közel 217 ezer online pénztárgépet használnak Magyarországon. "Számításaink szerint 2014-ben ezeknek a használata 150 milliárd, 2015-ben 60 milliárd folyt be az államkasszába, pusztán azért, mert nehezebb adó csalni. Azt, hogy a szabályozás jó irányba halad, az is alátámasztja, hogy több szektor kifejezetten kérte a kasszák bevezetését, ilyenek voltak a pénzváltók is" - mondta Varga.

A taxisokkal további egyeztetések vannak még, "azt szeretnénk elérni 2017. január elsejéig, hogy felesleges legyen az online kassza taxikra való kiterjesztésére. Azon dolgozunk, hogy a NAV a taxis cégek rendszerére lásson rá, és így ne legyen szükség online kasszákra" - mondta Varga.

Ment a találgatás

Az elmúlt időszakban megjelent hírek alapján is arra lehetett számítani, hogy két lépcsőben bővítik majd ki azoknak a cégeknek a körét, akiknek kötelező lesz online pénztárgépet használnia.

Viszont az a bejelentésig nem volt egyértelmű, hogy pontosan mely szakmák képviselőire fog vonatkozni az új kasszák bevezetésének kötelessége. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a fodrászok, és a falusi vendégfogadásból élő kisvállalkozóknak nem kell bevezetni az online kasszát, viszont az italautomaták üzemeltetői és a taxisok, illetve a pénzváltók nem ússzák meg. A bejelentés alapján közülük végül csak a pénzváltóknak kell majd bevezetniük az e-kasszát.

Több adót szednek be

Az elektronikus kasszák bevezetését 2012 végén hirdették meg, és végül a határidő tologatása után csak 2014 szeptemberétől kezdve büntetett a NAV a pénztárgépcsere hiánya miatt, és csak 2015-től nem lehetett már egyáltalán régi kasszát használni.

Így a NAV-hoz bekötött pénztárgépeken keresztül az adóhivatal közvetlenül és folyamatosan rálát a forgalmi adatokra, hamarabb kiszúrja, ha például valakihez gyanúsan kevés ügyfél érkezik, vagy egy-egy nap, vagy időszak forgalma jelentősen eltér a többitől.

Volt például, hogy az adóellenőrök ez alapján szúrták ki, hogy a boltost átverik alkalmazottai: a pénztárosok azokban az órákban, amikor a főnök nem volt ott, nem ütötték be a gépbe a vásárlásokat. Mindezt egyébként a számok is igazolták, ahogy az ábrán is látszik, az áfabeszedés hatékonysága javult (erről itt írtunk részletesebben).

 

A NGM adatai szerint 2014-ben az előző évinél közel 22 százalékkal, mintegy 66 milliárd forinttal több áfabefizetési kötelezettségről adtak számot bevallásaikban a kiskereskedelmi szektor azon szakágazataiban, amelyek az áfacsalásokkal legérintettebb területeknek számítottak. A teljes kereskedelmi szektor tavaly közel 14 százalékkal, 227 milliárd forinttal több fizetendő áfát vallott be az előző évinél.

Rovatok