Index Vakbarát Hírportál

Ismét leállt a gyártás a Saab autógyárban

2011.06.07. 19:59

A Saab autógyár kedden ismét leállította a termelést, bár közleménye szerint szerdán újraindítja a gyártást. A Saab gyártósorai április-május nagy részében álltak, miután a vállalat kifutott a beszállítók számláinak kiegyenlítéséhez szükséges forgóeszközökből. A termelés május 27-én indult meg ismét a kínai Pang Da autókereskedelmi vállalattal kötött megállapodást követően, amelynek keretében a kínai fél 30 millió euróért vásárolt elővételben Saab gépkocsikat.

Gunilla Gustavs vállalati szóvivő szerint a leállást a "just-in-time" beszállítói rendszerben bekövetkezett fennakadás okozta. Eric Geers szóvivő pedig közölte, hogy a gyártás szerdán újraindul. A tulajdonos holland Spyker részvénye a leállás hírére 10,5 százalékkal esett a délutáni órákra kedden, nyolc hónapja a legalacsonyabb szintre.

A Spyker vezérigazgatója Victor Muller a Reuters hírügynökségnek kijelentette, hogy leállásról ő nem hallott, de lehetségesnek tartja, hogy az üzem nem a teljes kapacitáskihasználással dolgozik. "Sok beszállító nem gyártott alkatrészeket a leállás idején, többen közülük két hónapon keresztül. Ha kifogytak a készletek, az hatással lehet a gyártásra" - mondta. A svéd TT hírügynökség az FKG autóipari beszállítói szervezet vezetőjét Svenake Berglie-t idézve arról számolt be, hogy még nem minden beszállító kapta meg a neki járó pénzt és indította újra termelését.



Rovatok