Index Vakbarát Hírportál

Leállt Irak legnagyobb finomítója

2014. június 17., kedd 14:09

Baiji, Irak legnagyobb olajfinomítója az éjszaka leállt, a külföldi munkásokat pedig evakuálták - idézi a Reuterst a Portfolio. A szunnita felkelők még a múlt héten nyomultak be a városba, mely a legfrissebb tájékoztatások szerint egyelőre még a katonai erők ellenőrzése alatt áll.

 Az elmúlt napokban ismét feszültté vált a helyzet Irakban, miután az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita szervezet az utóbbi napok villámhadjáratában elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul. Ezt követően az olajfinomítás fontos helyszínének számító Baiji-t is megkörnyékezték.

A szunnita milíciák megállítása érdekében Washington még Teheránnal is hajlandó egyeztetni, ugyanis Irán szintén a síita Núri al-Máliki kormányát támogatja, akik ezt követően az olajfinomítás fontos helyszínének számító Baiji-t is megkörnyékezték.

A Reuters tudósítása szerint a felkelők a finomító közelében vannak, így annak személyzetét részben evakuálták, tegnap éjszaka pedig a finomító leállt.

Baiji Irak legnagyobb finomítója, összesen 11 iraki tartományt lát el finomított termékekkel. A finomítót a North Refineries Company üzemelteti. Az IEA 2012-es beszámolójában még arról írt, hogy a Baiji finomító- ahogy Irak más finomító infrastruktúrája is - sürgős modernizálásra szorul. A finomító teljes kapacitására vonatkozóan eltérő információk keringenek, de ez nagyságrendileg valahol napi 300 000 hordó környékén lehet.

Az olaj árfolyama egyelőre nem reagált érdemben a hírre, a Brent jelenleg 112 dollár környékén mozog, minimális csökkenést felmutatva.

Rovatok