- Gazdaság
- GeoCompass
- hús
- húsipar
- húsfogyasztás
- élelmiszer
- táplálkozás
- étel
- mezőgazdaság
- állattartás
- fenntarthatóság
- üvegházhatás
- üvegházhatású gázok
Az vagy, amit megeszel? – Itt a nagy húsfogyasztási körkép
A húsfogyasztás mintegy 2 millió éve az emberiség élvezetes és tápláló étkezési célját szolgálja, azonban a modern társadalmunkban mind mellette, mind ellene számos érv szól. Az erről szóló vitákban ugyan nem célunk állást foglalni, infografikán viszont annak utánajárunk, hogy mennyi húst fogyasztunk világszerte, illetve hogy hogyan változott időben, és mi befolyásolja a húsfogyasztásunkat.
Terítékre kerül az is, hogy milyen húst eszünk szívesen. Az adatok alapján Magyarországon 2021-ben átlagosan 82 kilogramm húst ettünk fejenként, amivel a világon a legtöbb húst fogyasztó nemzetek felső negyedében foglaltunk helyet. A legtöbb húst Hongkongban, az USA-ban és Mongóliában eszik, míg a legkevesebbet Nigériában, Indiában és Madagaszkáron. Mindennek megismerése azért is fontos, mivel környezetvédelmi szabályozói látókörbe kerül egyre inkább a mezőgazdaság is, első körben a tehenészetek. Ennek oka, hogy a húsipar jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, a világ növekvő húsigénye így hatással van a globális felmelegedésre. Dánia például 2030-tól kezdődően 100 eurós adót vet ki tehenenként a gazdákra.