Index Vakbarát Hírportál

Hozzátapadt a 270-hez az euró

Ez történt a gazdságban az év 49. hetében.

2009. december 5., szombat 08:22

A hét legfontosabb eseménye, hogy elfogadták a jövő évi költségvetést, a képviselők a papírforma szerint szavaztak. A forint visszatalált a 270 körüli szinthez, és szinte nem is mozdult onnan egész héten. Sokak zsebét érintő megállapodás született, jövőre 73 500 forint lesz a minimálbér.

Bejött a papírforma, hétfő este a parlament többsége, a szocialista képviselők SZDSZ-es támogatással elfogadták a 2010. évi költségvetési törvényt. 201 honatya támogatta, 179 ellenezte, senki nem tartózkodott. Jövőre az állam 13 000 milliárd forintnál is több pénzt oszt szét az alig több mint 12 000 milliárd forintnyi bevételből. Vagyis a hiány 1060 milliárd forint körüli lehet, legalábbis ha betartják a hétfőn szentesített törvényt.

Hétfőn megint felröppent a hír a magyarországi Starbucksról, állítólag már az üzletvezetőt keresik. Korábban már többször volt szó arról, hogy itthon is nyitnak üzletet, de a válság miatt a cég úgy döntött, lassabban terjeszkedik.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  49. heti záró 48. heti záró
BUX 21 226
20 277
OTP   5660 5316
Mol 16 295   15 550
Richter 42 900   40 650
Magyar Telekom 730
726

Az euróval szembeni jegyzések a péntek reggeli 275 körülről estére 273-ig, hétfő reggelre 271,70-ig süllyedtek. A héten aztán végig a 270-es árfolyam körül táncolt az euró, néha benézett 270 alá is.

Kedden kellett volna hatályba lépnie a banki magatartáskódexnek, de a parlament még nem fogadta el a törvénymódosítást. A bankok addig is vállalják, hogy addig is önkéntesen betartják a dokumentumban foglaltakat.

Kedden megszületett a megállapodás a minimálbérről, a munkaadók és a munkavállalók is 73 500 forintos minimálbért javasoltak 2010-re a jelenlegi 71 500 forint helyett, ez 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi a minimálbér reálértékét.

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön elfogadta Benedek Fülöp, az MNV vezérigazgató-helyettesének lemondását. Benedek Fülöpöt – aki eddig az agrárügyekért felelt az MNV vezérigazgató-helyetteseként – a Heves Megyei Bíróság  hivatali visszaélésben találta bűnösnek, és nem jogerősen egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Szintén csütörtökön megkezdődött a Soros Fund Management LLC kontra PSZÁF közigazgatási per. Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re a PSZÁF rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki, mert megítélése szerint tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a bankpapír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az alapkezelő kifizette a büntetést, de a felügyelet határozatának felülvizsgálatát kérte. Jövő pénteken hirdetnek ítéletet.

A múlt héten még piacokat rengető dubaji sztori annak ellenére sem mozgatta érdemben tovább a világ pénz- és tőkepiacait, hogy már hétfőn kiderült: a dubaji kormány nem áll az egyébként állami tulajdonban levő Dubai World holding mögé, és nem garantálja hiteleit, noha az éppen 56 milliárd dolláros adósságának egy részének átütemezését szeretné elérni. A tőzsdék a héten leginkább az amerikai munkaerőpiaci adatokra koncentráltak, melyek összességében nagyon is jól alakultak: bár szerdán még az derült ki, hogy a vártnál valamivel magasabb volt a magánszektorból elbocsátottak száma, a pénteki újabb közzététel szerint  az amerikai munkaerőpiac kismértékben ugyan, de maga mögött hagyta a 26 éves mélypontot. A munkanélküliek száma novemberben 15,4 millió főre csökkent az októberi 15,7 millió főről. Így pénteken is erősödéssel zártak a tőzsdeindexek az USA-ban, a hét végül az előző hét pénteki záróértékéhez képest a DJIA esetében 0,8, az S&P indexnél 1,3, a Nasdaq-nál pedig 2,6 százalékos erősödést hozott.

Rovatok