Index Vakbarát Hírportál

A grúz elnök leül forrongó ellenzékével

2009. május 10., vasárnap 15:15 | aznap frissítve

Mihail Szaakasvili grúz elnök felajánlotta, hogy hétfőn leül tárgyalni az egy hónapja tüntetéseken lemondását követelő ellenzékkel. Az elnök lemondásáról nem, de reformokról hajlandó tárgyalni, egyes ellenzéki pártok ennyivel is beérhetik.

Hétfői közvetlen tárgyalásra hívta meg Mihail Szaakasvili grúz elnök az ellenzéki vezetőket, hogy megkíséreljenek véget vetni a kaukázusi országban egy hónapja tartó belpolitikai patthelyzetnek, közölték vasárnap kormányzati és ellenzéki források.

A grúz ellenzék április 9. óta tüntetéseken követeli Szaakasvili távozását. Azzal vádolják a Nyugat-barát államfőt, hogy egyre inkább tekintélyelvű módszerekkel kormányozza országát, és rosszul kezelte az Oroszországgal tavaly augusztusban vívott, súlyos grúz vereséggel záruló villámháborút.

Ellenzéki tüntetők szerdán Tbilisziben összecsaptak a rendőrökkel, egy nappal egy állítólagos katonai zendülés leverése után. Az összetűzés erősítette azokat az aggodalmakat, hogy kiterjedtebb kormányellenes zavargások törhetnek ki Grúziában, ahol szerdán Oroszország éles bírálatai mellett NATO-hadgyakorlat kezdődött.

Davit Bakradze parlamenti elnök pénteken már találkozott egy ellenzéki küldöttséggel, miután a befolyásos grúz ortodox egyház figyelmeztetett a robbanásveszélyes belpolitikai helyzetre. Az ellenzék viszont magával az államfővel akar tárgyalni.

A kormányzat reformokról ajánl tárgyalásokat, válaszul azokra az ellenzéki vádakra, hogy Szaakasvili kisajátította a hatalmat, aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és csorbította a sajtószabadságot, amióta a 2003-as "rózsás forradalom" hullámain a hatalom csúcsára emelkedett.

Az ajánlat próbára teszi a több mint egy tucatnyi pártból álló ellenzék egységét. Egyes pártok ugyanis készek tárgyalni a kormány javaslatairól, mások viszont csak az államfő távozásáról hajlandóak beszélni.

Rovatok