Index Vakbarát Hírportál

Nagy Piroska kényszerrománcra emlékszik

2011. május 17., kedd 17:02 | aznap frissítve

Egyre zavarosabb a védelem álláspontja Dominique Strauss-Kahn szexuális zaklatási ügyében. Ráadásul a New York Times elővette Nagy Piroska három évvel ezelőtti liezonját: a magyar nő már másként emlékszik a történtekre.

Dominique Strauss-Kahn valóban rávetette magát a manhattani szálloda szobalányára, és szexuális kapcsolatot létesített vele, de az IMF vezérigazgatójának védőügyvédje szerint a nő akarta ezt – írta a New York Post című bulvárlap.

"Úgy véljük, hogy a bizonyítékok nem lesznek összhangban az erőszakos együttléttel" – jelentette ki Benjamin Brafman ügyvéd a bírósági tárgyaláson. Ezzel a lap szerint arra utalt, hogy a szobalány szabad akaratából adta oda magát. Erre a részletre egyébként más amerikai lapok beszámolói nem tértek ki.

Állítását a New York Post egy, névtelen, a "védelemhez közel álló forrásból" származó információval támasztotta alá, amely szerint "beleegyezés történhetett".

Ha helytálló a lap értesülése, akkor a mostani és a korábbi védekezés között ellentmondás van. Az ügyvédek hétfőn még arra alapozták a védelmet, hogy Strauss-Kahn valójában a lányával ebédelt a kérdéses időpontban.

Teljes testüregvizsgálat

A nyomozók szerint az IMF-vezér testén nem voltak karmolások és véraláfutások. DSK-t a bűnügyi orvosszakértői vizsgálatkor meztelenül lefotózták. A bíróság várótermében egy jogosítvány nélküli vezető közlekedési szabálysértő és két piti drogárus között várakozott a tárgyalására. A meghallgatása után, miként köztörvényes bűnözőket, Strauss-Kahnt is vetkőztetéses motozásnak és teljes testüregvizsgálatnak vetették alá.

A New York Post megerősítette, hogy a Sofitel szobalánya egy guineai bevándorló, akinek van egy tizenéves lánya. A Bronxban élő nő a fivére és a szomszédjai szerint hithű muzulmán, aki fejkendőt is visel.

Nagy Piroska kényszerítésről írt

Közben a The New York Times arról számolt be, hogy a magyar közgazdásznő, aki 2008-as davosi világgazdasági csúcson engedett Dominique Strauss-Kahn közeledésének, úgy érezte, hogy a felettese rákényszerítette őt a viszonyra, amelyre nehéz lett volna nemet mondania.

"Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet" – írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak a férjezett Nagy Piroska. A levélben azt is közölte, hogy Strauss-Kahn "olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak".

A vezérnek a magyar beosztottjával folytatott viszonyáról a Nemzetközi Valutaalap 2008-ban lefolytatott belső vizsgálata megállapította, hogy az a vezető "rossz döntésén" és közös egyetértésen alapult, és azt Strauss-Kahnnak a bocsánatkérése után le is zárta.

Az ügy a New York-i vádak után más megvilágításba került. Nagy Piroska meg nem nevezett ismerőse szerint az IMF-főnök annyira erőszakos volt, és hivatali rangban annyira fölötte állt a nőnek, hogy annak nagyon nehéz lett volna nemet mondania.

Fillon: Ne kovácsoljanak tőkét!

Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor "ez esetben olyan súlyos tettekről van szó, amelyekre nincs mentség" – jelentette ki a francia kormányfő, először említve az ügyet.

Francois Fillon azt kérte politikustársaitól, hogy ne kovácsoljanak politikai tőkét a francia Szocialista Párt (PS) tagjaként is tevékeny Strauss-Kahn őrizetbe vételéből. "Megfontoltnak és felelősségteljesnek kell lennünk. Senkinek sem szabad hasznot húzni ebből az ügyből" – mondta Fillon, hozzátéve, hogy tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelméhez való jogot.

Az IMF vezérét szombaton egy Párizsba induló járaton vették őrizetbe, miután a Times Square-i Hotel Sofitel-ben a gyanú szerint erőszakkal próbált szexre kényszeríteni egy szobalányt. Strauss-Kahnt a New York-i Rikers Island börtönben őrzik, pénteki meghallgatásáig biztosan ott marad.

Rovatok