Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliában felszámolták a bankárellenes tüntetést

2011. október 23., vasárnap 09:35 | aznap frissítve

Az ausztrál rendőrség felszámolta vasárnap reggel azoknak a tüntetőknek a táborát Sydney-ben, akik a New York-i "Foglaljuk el a Wall Streetet!" tüntetés mintájára demonstráltak a vállalatok kapzsisága és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Több tucatnyi résztvevőt őrizetbe vettek.

A "felháborodottak" mozgalma egy héttel ezelőtt Sydney-ben is tüntetésbe kezdett a Martin Place üzleti negyedben. Egy kis csoport állandó jelleggel a téren tartózkodott, az éjszakákat is ott töltötték, pedig közben a rendőrök elvették tőlük kempingfelszerelésüket.

Két órát kaptak, egy hete tüntettek

Vasárnap reggel mintegy száz rendőr vonult ki az üzleti negyedbe, és elszállított az ott lévő körülbelül hetven demonstráló közül negyvenet - közölte a tüntetők szóvivője. Az őrizetbe vettek közül többek ellen valószínűleg eljárást indítanak amiatt is, hogy ellenállt a rendőröknek.

A rendőrség közölte, hogy a tüntetők két óra hosszára kaptak engedélyt a tüntetésre a múlt szombaton, és ezt a határidőt már több mint egy héttel túllépték. A héten már több felszólítást kaptak, hogy távozzanak.

Melbourne-ben már pénteken felszámolta a rendőrség az ottani tábort, és az az akció sem békésen ment végbe.

A baloldali atikapitalista megmozdulás szeptember 17-én kezdődött New Yorkban, ami előbb átterjedt Amerika számos államára, majd Kanadában, Mexikóban, Európában, Új-Zélandon és Ausztráliában is követőkre talált. A tüntetések nem egyszer erőszakba torkolltak, Rómában kirakatokat törtek be, és autókat gyújtottak fel. Chicagóban 175 tüntetőt letartóztattak.

Rovatok