Index Vakbarát Hírportál

Gorbacsov megismételt választást akar

2011. december 7., szerda 17:19 | tizenkét éve frissítve

Az orosz hatóságoknak semmissé kellene nyilvánítaniuk a vasárnapi parlamenti választások eredményét, és új szavazást kellene kiírniuk, állt ki a feltételezett választási csalások miatt tüntető tömegek mögé Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök.

Az elnökválasztásra készülő Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Egységes Oroszország pártja csalódással felérő eredménnyel győzött a vasárnapi parlamenit választásokon, de az ellenzék és nemzetközi megfigyelők így is visszaélésekre hívták fel a figyelmet. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak meg a tisztességes versenyhez szükséges feltételek, valamint a médiában is a kormánypárthoz kötődő személyek kaptak hangsúlyos szerepet.

Az elmúlt években kikerekedett Gorbacsov szerdán arról beszélt, hogy az orosz hatóságok az új választás, vagy az elhúzódó zavargások között választhatnak. Egyre többen gondolják úgy, hogy a választási eredmények nem a valóságot tükrözik. „A hatóságoknak el kell ismerniük, hogy csalások történtek" – idézi a Guardian.

Az elmúlt napokban több ezren tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron is a szerintük elcsalt választás és Putyin ellen. A biztonsági erők több száz embert, köztük a Vojna művészcsoport tagját és Borisz Nyemcov volt kormányfőt is őrizetbe vették. Szerda estére is kétezer embert várnak egy tüntetésre, és a következő napokban is újabb demonstrációkra lehet számítani.

A Facebookon már tizennégyezer ember jelezte, hogy részt venne egy szombatra tervezett óriástüntetésen Moszkvában. Ha valóban ilyen sokan elmennek majd, akkor ez lesz az elmúlt évek egyik legnagyobb ellenzéki megmozdulása az orosz fővárosban.

Nemcsak kormányellenes tüntetéseket tartottak azonban Moszkvában, kedden Putyin mellett is utcára vonultak több ezren. Putyin szerdán közben különösebb felhajtás nélkül felkereste a választási bizottságot, és hivatalosan is regisztrált a márciusi elnökválasztásra.

Folytatódott a diplomáciai pengeváltás is a választás miatt. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden az EBESZ litvániai ülésén is komoly aggodalmainak adott hangot a választás lebonyolítása miatt.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte az amerikai bírálatokat, és arra sürgette Washingtont, hogy a jövőben tartózkodjon az efféle „ellenséges fellépéstől". Szerintük nem nemzetközi találkozókon, hanem párbeszéd útján kellene rendezni a felmerülő kérdéseket.

A tüntetők, az újságírók és az őrizetesek elleni erőszakos rendőri fellépés beszüntetésére szólította fel az orosz hatóságokat szerda esti felhívásában az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint eddig ezernél több személyt, köztük újságírókat vettek őrizetbe a demonstrációkon, közülük valószínűleg száznál többen még mindig őrizetben vannak, és számos szabadlábra helyezett ellen is bírósági eljárás indult.

Rovatok