Index Vakbarát Hírportál

Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra

2012. január 5., csütörtök 14:56 | aznap frissítve

Halálbüntetést kért az egyiptomi ügyész Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökre, írja a BBC. „A törvény halálbüntetést ír elő az előre megfontolt emberölésért" – mondta Musztafa Szulejmán a csütörtökön befejezett vádbeszédében. Szulejman szerint elképzelhetetlen, hogy a szintén bíróság elé álló Habib el-Adly akkori belügyminiszter Mubarak utasítása nélkül adta volna ki a tűzparancsot januárban.

Az ügyész hasonló büntetést indítványozott Mubarak szintén bíróság előtt álló két fia, volt belügyminisztere ellen is.

Mubarakot korrupciós ügyekkel, hatalommal való visszaéléssel, valamint azzal vádolják, hogy engedélyezte éles lőszer bevetését a január végén és február elején ellene tüntetőkkel szemben. Egy vizsgálóbizottság szerint a biztonsági erők legalább 846 embert megöltek, további hatezret pedig megsebesítettek a tüntetések 18 napja alatt.

A volt elnök mellett korrupciós ügyekkel vádolt két fiát, a tűzparancs közvetlen kiadásával vádolt Habib al-Adli volt belügyminisztert és hat beosztottját is bíróság elé állították. Az Adlit és hat beosztottját képviselő ügyvéd kifogásolta, amiért védencei ügyét az előző héten összevonták Mubarakéval, emellett tanúmeghallgatásokat indítványozott.

Huszein Tantávi tábornok, az országot Mubarak bukása óta irányító katonai tanács fejét szeptemberben hallgatta ki a bíróság. Október elején a Mubarak alatt védelmi miniszterként dolgozó Tantávi azt mondta, a volt elnök nem lövetett a tüntetőkre.

Eddig is tudni lehetett, hogy Mubarakot akár halálra is ítélhetik, amennyiben bűnösnek találják a vádpontokban, de az ügyész csütörtökön beszélt először hivatalosan is halálbüntetésről. Ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy Mubarakot ki is végeznék, sőt, még az sem egyértelmű, hogy bűnösnek találják-e majd. A BBC szerint a vád többször is kifogásolta, hogy a belügyminisztérium nem működik együtt megfelelően a bizonyítékok kiadásában.

Mubarak pere augusztus 3-án kezdődött, azóta többször is elnapolták a tárgyalást. A volt elnök megromlott egészségi állapotára hivatkozva kezdettől fogva kórházi ágyon jelent meg a tárgyalásokon.

Mubarak február 11-i lemondása óta nem mutatkozott nyilvánosan. Fiaival együtt előzetes letartóztatásba helyezték, azonban míg Alát és Gamalt egy kairói börtönben tartják fogva, addig a volt elnök Sarm es-Sejkbe ment, és április 13-a óta egy kórházban őrizték. A 83 éves elnök kihallgatása közben kapott kisebb szívinfarktust, ezért került kórházba. A per kezdetére Kairóba szállították, helikopterrel viszik át a tárgyalásokra.

A volt elnök pere január 9-én folytatódik.

Rovatok