Index Vakbarát Hírportál

Dominique Strauss-Kahnt őrizetbe vették

2012. február 21., kedd 11:05 | aznap frissítve

Őrizetbe vette az észak-franciaországi Lille város rendőrsége Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját egy prostitúciós hálózat ügyében indult nyomozásban, írja a BBC. A volt IMF-vezért a francia lapok szerint 48 órán át is bent tarthatják a kihallgatás idejére, de legfeljebb három napig tarthat az őrizetbe vétele. Az ügyészség utána dönt a vádemelésről.

DSK reggel nyolc óra körül érkezett meg a kihallgatásra az ügyészségre, amelyet saját kérésére kezdeményezett, mert október óta a francia sajtóban rendszeresen kapcsolatba hozták a nevét a prostitúciós hálózattal.

Korábban nyilvánosan elismerte, hogy részt vett az úgynevezett Carlton-ügyben szereplő párizsi és washingtoni szexpartikon 2010-ben és 2011-ben. A rendőrség több prostituáltat is kikérdezett, akik azt állították, hogy szexuális kapcsolatuk volt Strauss-Kahnnal, aki azonban azt mondta, nem tudta, hogy prostituáltakról volt szó.

Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét ugyanakkor nem tiltják a francia törvények, viszont az ügyészség üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel gyanúsította meg. A gyanú szerint Strauss-Kahn is tisztában volt vele, hogy a szexpartikat és a nők utazásait az Eiffage és a BTP nagyvállalatok számláiról fizették.

Az ügyben eddig nyolc ember ellen emeltek vádat, köztük Jean-Christophe Lagarde, Lille rendőrfőkapitánya ellen. A gyanú szerint helyi vállalkozók prostituáltakat közvetítettek Strauss-Kahnnak, aki a Lille-i főkapitány társaságában vett részt a luxusszállodákban rendezett eseteken.

Tavaly májusban szexuális erőszak gyanújával őrizetbe vették Strauss-Kahnt New Yorkban. Egy szobalány azt állította, hogy az IMF-vezér New York-i szállodaszobájában orális szexre kényszerítette, és megpróbálta megerőszakolni. A manhattani bíróságon végül augusztusban ejtették a vádakat, az ügyész szerint komolyan megkérdőjeleződött a szobalány szavahihetősége. A polgári peres eljárás folytatódik.

DSK a büntetőeljárás lezárultával a polgári peres eljárástól függetlenül útlevelét visszakapva visszatérhetett Franciaországba, ott azonban újabb perrel nézhet szembe. Első felesége keresztlánya, Tristane Banon írónő azzal vádolja a férfit, hogy még 2004-ben megpróbált erőszakoskodni vele.

Habár indulási szándékát nem jelentette be, de DSK a szexbotrány kirobbanásáig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök legesélyesebb kihívójának számított a 2012-es elnökválasztásra. A botrányok miatt ugyanakkor elveszítette az indulás esélyét.

Rovatok