Index Vakbarát Hírportál

Washinton felszólította Afganisztánt a NATO-erők védelmére

2012. február 25., szombat 21:55

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szombaton felszólította az afgán kormányt, hogy lépjen fel határozottan a NATO-erők védelmében, miután két amerikai katonatisztet agyonlőttek a kabuli belügyminisztériumban.

A gyilkosság öt nappal azután történt, hogy a Korán példányait égették el amerikai katonák a bagrami támaszponton. Jóllehet az afgán katonák vagy rendőrök időnként megtámadnak és megölnek NATO-katonákat, a szombaton elkövetett gyilkosság különösen nyugtalanító az amerikai hadsereg számára. Az ismeretlen támadó be tudott jutni a szigorúan őrzött belügyminisztériumba és közvetlen közelről lőtte le a két amerikai katonatisztet.

A Pentagon közölte: Panetta telefonon beszélt afgán kollégájával, Abdul Rahim Vardakkal, aki bocsánatot kért az amerikai katonák meggyilkolása miatt. Hamid Karzai afgán államfő tanácskozásra hívta a vallási vezetőket, a parlamenti képviselőket, a legfelsőbb bíróság képviselőit és más magas rangú tisztségviselőket, hogy lépéseket tegyenek az erőszak csökkentésének érdekében.

John Allen tábornok, a NATO afganisztáni erejének (ISAF) főparancsnoka megbeszélést tartott Bismillah Hán Mohammadi afgán belügyminiszterrel, aki bocsánatot kért és részvétét nyilvánította a megölt amerikai ezredes és őrnagy családjának. A belügyminiszter teljes együttműködést ígért a tragédia kivizsgálásában, valamint szigorúbb biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba az ISAF állományának védelmére.

Rovatok