Index Vakbarát Hírportál

Késnek a szenegáli választás eredményei

2012. február 29., szerda 18:46

Egyre nagyobb megdöbbentést kelt Szenegálban, hogy az országos szervek még mindig nem jelentették be a vasárnap megtartott elnökválasztás hivatalos eredményeit. Keddre ígérték őket, majd péntekre módosították a várható megjelenésüket, de az újraválasztásért küzdő Abdoulaye Wade elnök már elismerte, hogy második fordulóra lesz szükség.

A nem hivatalos eredmények és a leadott szavazatoknak nagyjából a fele alapján a harmadik elnöki mandátumért induló Wade a szavazatok 32 százalékát szerezte meg, míg a második helyen az ellenzéki Macky Sall áll 25 százalékkal és őket követi még további 12 másik jelölt. Mivel legalább 50 százalékos többségre lett volna szükség a győzelemhez, a jelöltek most készülhetnek a március 18-ára tervezett második fordulóra.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok szokatlannak nevezte, hogy az internet korában ekkora problémát okoz a szavazatszámlálás és a szenegáli választók is egyre gyanakvóbbak és türelmetlenek.

Az elnökválasztást nagy figyelem kísérte. A hivatalosan 85 éves Wade indulását az ellenzék alkotmányellenesnek tartja, mivel ő már kétszer is volt elnök, és az alkotmány nem engedi a harmadik terminust. Wade szerint azonban rá nem érvényes a korlátozás, mert ő már elnök volt amikor azt bevezették, így még nem lépné át a két ciklusos küszöböt.

Az Afrika mintaállamának számító Szenegálban erősen megosztotta Wade indulása a közvéleményt. Heteken át tartottak halálos áldozatokat is követelő tüntetések és még a választás napján is kifütyülték Wadet mikor leadta szavazatát, ami láthatólag sértette az egyébként önmagában bízó és az ellenzéket lekicsinylő elnököt.

A második fordulóra várhatóan kirostálódnak az esélytelen ellenzéki jelöltek, így nem fognak megoszlani a Wade-ellenes szavazatok. A „nagy öregnek” becézett elnöknek így már komolyan aggódnia kell pozíciója megtartásáért és fel kell készülnie a hatalom esetleges átadására, ami az elmúlt fél évszázadban Szenegálban mindig békésen zajlott le.   

Rovatok