Index Vakbarát Hírportál

Képviselők verekedtek az ukrán parlamentben

2012. május 25., péntek 00:25 | aznap frissítve

Verekedés tört ki csütörtökön a kijevi parlamentben. Az elnök pártján álló és az ellenzéki képviselők egy nyelvhasználati törvényjavaslat ürügyén estek egymásnak. A tervezett jogszabály lehetővé tenné az orosz nyelv használatát Ukrajna orosz ajkú régióinak bíróságain, kórházaiban és egyéb intézményeiben. 000 Par7106970

Ennyi elég volt ahhoz, hogy a 450 tagú képviselőházban elszabaduljanak az indulatok.

Edzett honatyák

Az ukrán parlament, amit ukránul Верховна Рада-nak (Verhovna Radának) hívnak – az orosz nevét nem merjük leírni – nem először adott otthont képviselő bokszmeccsnek. 2010-ben negyedévente csetepaté volt itt, áprilisban, majd szeptemberben és decemberében is összecsaptak az ukrán honatyák. Volt olyan konfliktus, amikor tojással dobálták meg a házelnököt, volt, amikor lezártak ajtókat téptek fel a megvadult politikusok.

A decemberi volt a súlyosabb eset, akkor több képviselőt hordágyon szállítottak el a mentők, a sérültek között koponyatörést szenvedett is volt, és olyan is, akinek az állkapcsát törték el egy székkel. A tavaszi és egy korábbi verekedésen a képviselők tojásokkal és füstbombákkal is támadták egymást.

A volt szovjet tagállamok közül, szintén oroszügy miatt, Moldovában kezdtek ökölharcba a képviselők, igaz, még 2004-ben. Ott az volt verekedést lángra lobbantó szikra, hogy románbarát politikusok egy rendezvényen orosz zászlókat égettek.

Keleti divat

A parlamenti verekedések főként a dél-koreai és a tajvani törvényhozással hozhatók hírbe. A politikusok – talán a rutin teszi – ott időnként már nemcsak az ökleiket, lábaikat és a bútorokat használják, hanem harci segédeszközöket is. Tavaly novemberben például egy ellenzéki képviselő könnygázbombát robbantott az ülésteremben, a házelnök közvetlen közelében, az elmúlt években többször képviselőnők is egymásnak estek.

Tajvanban szinte nincs év, hogy ne mennének ökölre a képviselők. Volt, amikor az elnökválasztás jelentette az apropót, és a harcból nem szokott kimaradni egymás vízzel leöntése vagy megdobálása például az üres vizespohárral, levett cipőkkel vagy könnyebb bútorokkal.

Nemcsak Ázsiában, hanem Dél-Amerikában is bunyóztak már egymással képviselők: a venezuelai parlamentben tavaly estek egymásnak Chavez elnök híve és ellenzéke, az összecsapást egy szónoki emelvény körül lökdösődés robbantotta ki. A verekedés egy ideig az állami tévé élőben közvetítette.

Bezzeg Európában

Nyugat-Európában ilyen nem történhet. Vagyis csak ritkán. Ilyen volt tavaly, amikor az olasz parlamentben verekedett két politikus a megszorítások miatt. De előfordult ilyen eset a parlamentarizmus őshazájában, Angliában is. Igaz, Eric Joyce brit munkáspárti képviselő idén tavasszal nem politikai okok miatt verekedett, hanem mert egyszerűen részeg volt, így a parlamenti büfében esett neki négy embernek. Egy konzervatív képviselőt lefejelt, de összecsapott egy párttársával is. Az ügy miatt 3000 font bírságot kell fizetnie, és már bejelentette, hogy a következő választáson nem indul.

Ha még többet szeretne tudni a világ népképviselőinek különös kalandjairól, és nem retteg a fülzsírkóstolástól, kattintson bátran erre a cikkünkre!

Rovatok