Index Vakbarát Hírportál

Irán hamarosan megépíti második atomerőművét

2012. május 27., vasárnap 12:38

Jövőre kezdheti meg második atomerőművének építését Irán. A létesítményt Busehrben kívánják létrehozni, ahol jelenleg az ország egyetlen atomreaktora működik. Ezt nem sokkal azután jelentették be, hogy egy bécsi diplomata jelentéséből kiderült, Iránban jelenleg huszonhét százalékos tisztaságú urániumot sikerült előállítani, noha egy atomerőmű működtetéséhez mindössze négy százalékos tisztaságú üzemanyag is elegendő. Azonban egy atomfegyver létrehozásához a kilencven százalékot kellene elérni. Irán következetesen tagadja, hogy atomfegyveren dolgozna, de nyugati elemzők szerint biztosan megvizsgálták ennek lehetőségét, nem zárják ki, hogy dolgoznak is rajta.

Egy iráni kutató elmondása szerint azonban országának nincs oka felfüggeszteni az egyre tisztább uránium előállítását, mint mondta, „csak annyit állítunk elő a húsz százalékos üzemanyagból, amennyire szükségünk van, nem többet és nem kevesebbet” - írja a ynetnwes.com.

A Busehrben álló másik, máig is egyetlen iráni erőművet még a hetvenes években német mérnökök kezdték építeni, majd az iszlamista forradalom után orosz segítséggel fejezték be és töltötték fel üzemanyaggal. Ezen kívül csak egy teheráni kutatóreaktor létezik az országban, ahol gyógyászati céllal állítanak elő sugárzó anyagot.

A kérdéses iráni atomprogram kapcsán zajlott a héten a bagdadi konferencia, melyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország tárgyalt Iránnal. A tárgyalások azonban megfeneklettek, mivel Irán nem volt hajlandó beszüntetni a programot. A tárgyalások Moszkvában fognak folytatódni.

Rovatok