Index Vakbarát Hírportál

Iszlám köztársaságot kiáltottak ki Észak-Maliban

2012. május 27., vasárnap 11:03

Két lázadó csoport iszlamista államot alapított Mali északi részén. A tuareg MNLA és az al-Kaida közeli Ansar Dine még márciusban, az egész Malit megrázó puccs idején vonultak be a területekre, azonban csak most sikerült megállapodniuk az együttműködésről. A szerződést Gao városában írták alá. A megállapodás megkötése után nem sokkal az Ansar Dine már meg is kezdte a saría törvények (vagyis az iszlám vallásjogot és az életformát előíró szabályok) bevezetését néhány közeli városban – számolt be a BBC.

Az MNLA szóvivője úgy számolt be a BBC-nek: „Azawad Iszlám Köztársasága most egy független, szuverén állam”. Korábban az MNLA kitartóan ellenállt az Ansar Dine azon erőfeszítésének, hogy iszlám jogot vezessenek be az elfoglalt városokban, míg az iszlamista szervezet a szuverén állam kikiáltását nem támogatta. A megállapodás megkötése után a lakosok lövöldözésekről számoltak be Gao és Timbuktu környékén. Mali északi részéről már több mint 300 000 ember menekült el.

Helyi tudósítók szerint a két csoport közötti megegyezés tovább súlyosbítja Mali amúgy is aggasztó helyzetét, és csökkenti az ország stabilizációjának lehetőségét. Maliban még március 22-én buktatták meg Amadou Toumani Touré államfőt, aki a puccs után Szenegálba távozott. A hozzá hű elnöki gárda egységei április végén megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a főváros, Bamako több kerülete felett, azonban kudarcot vallottak. Bacary Mariko, a junta szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy „a hadsereg ura a helyzetnek a fővárosban”. Május közepén azonban a tüntetők kövekkel fejbe dobták Traoré elnököt, akit 40 napra neveztek ki, ám ideiglenes mandátumának lejárta után egy teljes évvel hosszabbították meg kinevezését. Az elnököt azóta Franciaországban vizsgálják.

A puccsot levezénylő Amadou Haya Sanogo százados korábban kijelentette, egyetlen külföldi katona sem lép Mali földjére a kormány előzetes hozzájárulása nélkül. Azt is leszögezte: azt követően, hogy az április 12-én az ideiglenes államfői tisztségbe iktatott Diocounda Traoré 40 napos hivatali ideje lejár, átveszi az ország irányításának a felelősségét.

Rovatok