no

Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök jelentek meg Sarkozy lakásán

2012. július 3., kedd 17:45

Kedden délelőtt házkutatást tartott a rendőrség és a feltételezett illegális kampányfinanszírozásokra is kiterjedő Bettencourt-ügyet vizsgáló bíró Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök lakásán, és abban az ügyvédi irodában is, amelyben Sarkozynek részesedése van.

Arról nem tudni, hogy találtak-e illegális kampányfinanszírozással kapcsolatba hozható iratokat. A házkutatásokat Sarkozy távollétében tartották meg, mivel a volt elnök hétfőn családjával együtt Kanadába utazott, mondta a Le Figarónak Thierry Herzog, az ügyvédje.

Sarkozy korábban tagadta, hogy bármilyen törvénytelent tett volna, de mentelmi joga volt államfőként június 16-án lejárt. A Bettencourt-ügy Sarkozyt érintő szálában februárban többszörösen is vádat emeltek a 2007-es elnökválasztási kampányában pénztárnok, majd később pénzügy- és munkaügyi miniszter Éric Woerth ellen.

A férfit többek között befolyással üzérkedéssel, és szabálytalanul elfogadott kampánytámogatással vádolják, miután Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonyának vagyonkezelő cégének könyvelője, Claire Thibaout azt állítja, hogy 2007 elején 150 ezer eurót adott át neki Sarkozy kampányának finanszírozására.

Így felmerült a volt elnök esetleges érintettsége is. Emellett több tanú is állítja, hogy Sarkozy többször is járt Bettencourt otthonában, és szintén pénzügyekről volt szó.

Franciaországban magánszemélyek egy pártnak legfeljebb 7600 eurót, egy kampányban a jelöltnek pedig maximum 4600 eurót adhatnak.

Rovatok