Index Vakbarát Hírportál

Vitatott hovatartozású szigeteken járt Medvegyev

2012. július 3., kedd 13:09

Oroszország miniszterelnöke, Dmitrij Medvegyev kedden landolt azon a csendes-óceáni szigetláncon, amelynek a hovatartozása a második világháború óta vita tárgyát képezi Japán és Oroszország között. Medvegyev először 2010-ben járt a Kuril-szigeteken, és ezzel már akkor is heves felháborodást váltott ki Japánban. A látogatása után megígérte, hogy modern fegyvereket és tüzérségi eszközöket fog küldeni a szigetekre, közölte a Reuters.

Kuril-szigetek nagyobb térképen való megjelenítése

A Kuril-szigetek mintegy 7000 km-re fekszenek Moszkvától, a Kamcsatka félszigettől délre, a japán szigetektől északra. Medvegyev miniszterelnök helikoptere az egyik déli szigeten szállt le, ahonnan az észak-japán Hokkaido mindössze 15 km-re fekszik. A hatalmas, ám ritkán lakott terület hamarosan egy gazdasági csúcstalálkozónak fog otthont adni, amit Vlagyivosztokban rendeznek meg szeptemberben.

Medvegyev 2010-es látogatása előtt is forrtak az indulatok a szigetek miatt: 2008-ban egy japán tankönyvben Tokiónak adták a szigeteket, két évvel korábban pedig az orosz parti őrség rálőtt egy határokon áttévedt halászhajóra. A több mint ötven évre visszanyúló vitában alapvetően történtek már előrelépések, Moszkva a területeket vízummentes övezetté tette a japán állampolgároknak (1992 és 2011 között összesen 18 425 japán kereste fel a szigeteket), a szigetek körüli vizeken pedig halászati engedményeket is biztosított Japánnak.

Az utóbbi hetekben a Csendes-óceánon fellángoltak a különböző szigetviták. Kína először elhagyta a Huangyan-szigetet, amelynek hovatartozásáról a Fülöp-szigetekkel folytat vitát, ugyanakkor hajókat küldött a Spratly-szigetek felé, amelyekre rajtuk kívül Tajvan, Malajzia, Vietnam és a Fülöp-szigetek is igényt tart.

Rovatok